Deze Franse blauwe bessen taart is gevuld met room en heel veel blauwe bessen. De taart is eenvoudig om te maken, maar wel bewerkelijk.
Doe de bloem en het zout boven in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg suiker, ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Vet een bakvorm van ø 24 cm in. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst. Laat de bodem 20-30 minuten goed koud worden in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190°C. Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem. Verdeel de blindbakvulling over het bakpapier. Bak de bodem 10 minuten in de oven. Verwijder daarna de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 3-4 minuten in de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C.
Verdeel het amandelmeel en de blauwe bessen over de bodem en bak 15 minuten in de oven.
Meng ondertussen de slagroom, poedersuiker, eieren en het vanille extract. Schenk dit mengsel over de blauwe bessen en bak de taart nog 20-30 minuten totdat de vulling gestold is en de taart goudbruin van kleur. Serveer de taart warm of op kamertemperatuur.
Tip: de taart is een dag later nog lekkerder!
Dit recept is gevonden op receptentesten.nl