Blauwe bessen taart

Ik kijk regelmatig naar kookprogramma’s op de televisie en zo kwam ik ook deze Franse blauwe bessen taart van Rick Stein tegen. De taart is gevuld met room en heel veel blauwe bessen.

Blauwe bessen taart; recept; recepten; taart; Rick Stein; bosbessen; blauw bessen; slagroom

Blauwe bessen taart maken

Het maken van deze taart is niet moeilijk, maar wel heel bewerkelijk. De bodem van de taart gaat 2 x in de koelkast en de taart gaat in totaal 4 x in de oven. Eerst maak je het deeg voor de taart. Omdat het bij dit deeg heel belangrijk is dat de boter niet te zacht wordt, kneed je het deeg zo kort mogelijk en leg je het na elke bewerking in de koelkast.

Als het deeg goed gekoeld is, bak je dit met blindbakvulling. Daarna wordt het deeg ook nog even zonder de blindbakvulling gebakken. Dit voorkomt dat de taartbodem vochtig wordt door de romige vulling.

Nadat de bodem voorgebakken is, verdeel je amandelmeel en blauwe bessen over de bodem en bak je deze in de oven. Tot slot maak je het roommengsel en bak je dat ook nog in de oven.

Bewerkelijk, maar wel heel erg lekker! Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Blauwe bessen of bosbessen?

Voor deze taart worden blauwe bessen gebruikt. Blauwe bessen worden in de volksmond ook wel bosbessen genoemd. Maar er is een verschil tussen blauwe bessen en bosbessen. Bosbessen zijn klein en het vruchtvlees is donker van kleur. Blauwe bessen zijn groter en het vruchtvlees is wittig van kleur. Blauwe bessen zijn ook zoeter van smaak in vergelijking tot bosbessen.

Taart invriezen

Je kunt deze blauwe bessen taart prima invriezen. Ik snijd de taart voor het invriezen al in eenpersoons punten. Ik gebruik een luchtdichte doos voor het invriezen. Neem ongeveer 2-3 uur voordat je de taart wilt eten de punten uit de diepvries en laat op kamertemperatuur ontdooien.

Bakvormen voor taart

Voor het bakken van deze taart gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik zet de vorm meestal op een kopje om de taart uit de vorm te drukken.
Uiteraard moet je de vorm voor het bakken wel goed invetten.

Blindbakken

Om te voorkomen dat de bodem van de taart te vochtig wordt, wordt deze voorgebakken in de oven. Hiervoor wordt blindbakvulling gebruikt. Je kunt blindbakvulling in kookwinkels kopen, maar je kunt ook gedroogde bonen, ongekookte rijst of spliterwten gebruiken. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten nadat je ze als blindbakvulling hebt gebruikt.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Blauwe bessen taart

Deze Franse blauwe bessen taart is gevuld met room en heel veel blauwe bessen. De taart is eenvoudig om te maken, maar wel bewerkelijk.

Menugang Taart/cake
Keuken Frans
Keyword blauwe bessen
Porties 8 personen

Ingrediënten

Voor het taartdeeg:

  • 210 gram bloem
  • snufje zout
  • 100 gram boter
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel ijskoud water

Voor de vulling van de taart:

  • 75 gram amandelmeel
  • 600 gram blauwe bessen of bosbessen
  • 150 ml slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract

Bereiden

Voor het taartdeeg:

  1. Doe de bloem en het zout boven in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg suiker, ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.

  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Vet een bakvorm van ø 24 cm in. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst. Laat de bodem 20-30 minuten goed koud worden in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor op 190°C. Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem. Verdeel de blindbakvulling over het bakpapier. Bak de bodem 10 minuten in de oven. Verwijder daarna de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 3-4 minuten in de oven.

Voor de vulling van de taart:

  1. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C.

  2. Verdeel het amandelmeel en de blauwe bessen over de bodem en bak 15 minuten in de oven.

  3. Meng ondertussen de slagroom, poedersuiker, eieren en het vanille extract. Schenk dit mengsel over de blauwe bessen en bak de taart nog 20-30 minuten totdat de vulling gestold is en de taart goudbruin van kleur. Serveer de taart warm of op kamertemperatuur.

Notities

Tip: de taart is een dag later nog lekkerder!

Het recept van deze blauwe bessen taart is van Rick Stein en heb ik gevonden op de website van de BBC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.