Deze amandelcake met citroen en mandarijn is een recept van TV-kok Rick Stein. De mix van smaken is heel bijzonder en heel lekker.
Doe de mandarijnen in een pan en voeg water toe totdat de mandarijnen onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de mandarijnen ca. 20-30 minuten zachtjes doorkoken totdat ze zacht zijn. Laat de mandarijnen afkoelen en snijd ze in de breedte doormidden. Verwijder de pitten. Doe de mandarijnen inclusief schil in een hakmolen of blender en maak er een dikke puree van.
Verhit de oven voor op 180°C (heteluchtoven op 160°C)
Gebruik een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede. Vet deze in. (NB. een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten).
Mix de eieren met de citroenschil en basterdsuiker. Voeg de olijfolie toe en blijf mixen totdat alles goed gemengd is. Schep de mandarijnenpuree, amandelmeel en bakpoeder voorzichtig door het beslag.
Schep het cakebeslag in de vorm en bak de cake in ca. 50 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake afkoelen en maak ondertussen de citroensiroop. Doe hiervoor de suiker en citroensap in een pannetje en verwarm dit zachtjes totdat de suiker geheel is opgelost. Prik dan met een satéprikker diverse gaatjes in de cake en sprenkel de citroensiroop over de cake.
TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
Dit recept is gevonden op receptentesten.nl