Dit recept voor roombotercake is een klassiek recept. Je maakt de cake door gelijke verhoudingen (in gewicht) te nemen van boter, suiker, eieren en bloem. Deze cake is ook wel bekend als de pound-cake of de quatre-quart-cake.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop de roomboter met een mixer tot een zachte crème. Voeg de suiker, vanillesuiker en het zout toe en mix ongeveer 5 minuten totdat het mengsel romig en luchtig is.
Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei geheel in het beslag is opgenomen.
Spatel de bakpoeder en bloem door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
TIP: vervang de vanillesuiker door 1 theelepel citroenrasp
Dit recept is gevonden op receptentesten.nl