Afdrukken
Quiche Lorraine met prei; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; quiche; hartige taart; prei; kaas; spek; spekjes; Gruyere; Gruyère; koken; zelfgemaakt; oven;

Quiche Lorraine met prei

Quiche Lorraine is een klassieke Franse hartige taart met spekjes en kaas. Dit recept van quiche Lorraine met prei is een variant op deze klassieker. Deze hartige taart is het lekkerst als je Gruyère kaas gebruikt.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Keyword hartige taart, kaas, prei, spek
Wachttijd voor het deeg en oventijd: 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 675 kcal

Ingrediënten

Voor het hartige taart deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 ei (M)
  • 1 eetlepel koud water
  • boter of margarine om in te vetten

Voor de vulling van de hartige taart:

  • 2 preien
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 3 eieren (M)
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram Gruyère kaas grof geraspt

Bereiden

Voor het hartige taartdeeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Gebruik een taartvorm van ø 24 cm. Vet de vorm in.

  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.

Voor de vulling van de hartige taart:

  1. Verwarm de oven voor op 200 º.

  2. Prei goed wassen en snijd de prei in dunne ringen. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 4-5 minuten goudbruin. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier. Bak de prei in het achtergebleven spekvet 5 minuten al omscheppend op hoog vuur.

  3. Klop in een kom de eieren met de slagroom los en meng er de kaas, spekjes, prei en wat peper door. Schenk het eimengsel in de taartvorm. Bak de quiche in 25-30 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Lekker met een groene salade met tomaatjes