Roombotercake

Dit recept voor roombotercake is een klassiek recept. Je maakt de cake door gelijke verhoudingen (in gewicht) te nemen van boter, suiker, eieren en bloem. Deze cake is ook wel bekend als de pound-cake of de quatre-quart-cake. In dit recept breng ik de cake op smaak met vanillesuiker. Voor een frissere smaak kun je dat vervangen door een schepje citroenrasp.

Roombotercake; recept; recepten; zoet; cake; taart; oven; klassiek; boter; suiker; bloem; eieren; bakpoeder; vanille; vanillesuiker; citroenrasp;

Roombotercake maken

Op zich is het niet moeilijk om een cake te maken, maar voor het beste resultaat is de volgorde waarin je de ingrediënten toevoegt wel belangrijk. Toen ik mijn eerste cakes maakte, deed ik gewoon alle ingrediënten tegelijk in de keukenmachine. Een cake wordt echter veel luchtiger en minder droog als je bijvoorbeeld de bloem er op het laatst doorheen spatelt, in plaats van de mixer te gebruiken.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bakvorm voor de cake

Ik gebruik voor cakes het liefst een siliconen bakvorm. Die heb je tegenwoordig in vele soorten en maten. Dit keer heb ik een fraaie tulband vorm gebruikt.
Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken laat je de cake helemaal afkoelen. Daarna kun je de cake storten.

Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Roombotercake

Dit recept voor roombotercake is een klassiek recept. Je maakt de cake door gelijke verhoudingen (in gewicht) te nemen van boter, suiker, eieren en bloem. Deze cake is ook wel bekend als de pound-cake of de quatre-quart-cake.

Menugang Taart/cake
Keyword cake, vanille
Voorbereiden 15 minuten
Oven 1 uur
Porties 1 cake

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespuntje zout
  • 3 eieren (M)
  • 150 gram bloem gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder

Bereiden

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  2. Verwarm de oven voor op 160°C.

  3. Klop de roomboter met een mixer tot een zachte crème. Voeg de suiker, vanillesuiker en het zout toe en mix ongeveer 5 minuten totdat het mengsel romig en luchtig is.

  4. Voeg de eieren een voor een toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei geheel in het beslag is opgenomen.

  5. Spatel de bakpoeder en bloem door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in ca. 1 uur goudbruin en gaar.

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

TIP: vervang de vanillesuiker door 1 theelepel citroenrasp

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.