Zelfgemaakte patat

Het is even wat werk, maar deze zelfgemaakte patat is de lekkerste patat die ik ooit gegeten heb. Zacht en bloemig van binnen, lekker krokant van buiten. Precies zoals het moet.
Zelfgemaakte patat; recept; recepten; bijgerecht; bijgerechten; patat; friet; frites

Zelfgemaakte patat maken

Om zelf patat te maken is het belangrijk om de juiste aardappel te kiezen. Bij ons op de markt staat een kraam met allerlei soorten aardappel. Zij hebben mij geadviseerd voor de beste patat-aardappel. In dit geval heb ik de patat gemaakt met de Jumbo-aardappel.

Als je de aardappels hebt geschild en tot patat hebt gesneden, worden ze eerst geweekt in zout water en daarna voorgebakken in de frituurpan. De patat moet helemaal afkoelen voordat je deze kunt afbakken. Begin dan ook ruim voor het serveren met het voorbereiden.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze zelfgemaakte patat afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 370 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 47 gram
Vet per portie: ca. 20 gram
Eiwit per portie: ca. 5 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op 200 gram zelfgemaakte patat per persoon.

Patatsnijder

Voor het snijder van de patat, kun je ook een patatsnijder gebruiken. Na het schillen van de aardappels druk je deze door de patatsnijder. Je krijgt dan gelijkmatig gevormde patat.

Bijgerechten

Kijk HIER voor meer recepten van bijgerechten op deze website.

Zelfgemaakte patat

Het is even wat werk, maar deze zelfgemaakte patat is de lekkerste patat die ik ooit gegeten heb. Zacht en bloemig van binnen, lekker krokant van buiten.

Menugang Bijgerecht
Afbakken 5 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Porties 4 personen
Voedingswaarde 370 kcal

Ingrediënten

  • 800 gram patat-aardappelen bv. Jumbo
  • zout
  • Frituurpan met frituurolie

Bereiden

  1. Zet een bak koud water met een snuf zout klaar. Schil de aardappelen en spoel ze af. Snijd de aardappelen in plakken van ca. 1 cm en vervolgens in repen van ca. 1 cm. Laat de patat ongeveer 15 minuten staan in het zoute water.
  2. Verhit ondertussen de frituurolie tot 140°C.
  3. Spoel de patat af, laat even uitlekken en dep goed droog met een theedoek. 

  4. Zet alvast een groot bord klaar en bedek deze met keukenpapier. Bak de patat in kleine porties ca. 5 minuten in de olie, schud zoveel mogelijk olie van de patat en leg de patat op het keukenpapier. Let op: leg de patat zo snel mogelijk op het keukenpapier anders wordt de olie geabsorbeerd. Wees wel voorzichtig, want de patat is erg breekbaar in dit stadium.

  5. Laat de voorgebakken patat ongeveer 1,5 uur afkoelen.
  6. Verhit de frituurolie tot 180°C.
  7. Zet een bord klaar en bekleed deze met keukenpapier. Bak de patat in porties nog 5 minuten in de hete frituurolie. Schud zoveel mogelijk olie van de patat en laat de patat verder uitlekken op het keukenpapier. Breng de patat op smaak met zout en serveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.