Zelfgemaakte aardbeienjam

Bij de Turkse winkel bij ons in de stad worden regelmatig partijen fruit aangeboden voor een spotprijsje. Zo kocht ik vorige week 4 kilogram aardbeien voor slechts 3 euro! En toen begon de uitdaging om al deze aardbeien te verwerken in heerlijke gerechten. Ten eerste natuurlijk zelfgemaakte aardbeienjam.

Het fruit bij deze winkel is zo goedkoop omdat het al erg rijp is. Juist de rijpe en soms wat gekneusde aardbeien lenen zich goed voor jam.

Zelfgemaakte aardbeienjam; recept; recepten; ontbijt; lunch; jam; aardbei; aardbeien; confiture;

Zelfgemaakte aardbeienjam maken

Zelf jam maken is niet moeilijk. Fruit bevat van nature pectine. Pectine komt vrij als je fruit kookt en zorgt ervoor dat het fruitsap gaat binden. Om jam te maken kook je fruit in met suiker. De suiker zorgt ervoor dat de fruitsmaak versterkt wordt en maakt de jam lekker zoet. De pectine in het gekookte fruit zorgt ervoor dat je een dikke gelei krijgt.

Aardbeien bevatten echter vrij weinig pectine. Je hebt daarom pectinerijk fruit nodig om de aardbeienjam te binden. Geleisuiker bevat al pectine. Daardoor kun je met geleisuiker ook jam maken van fruit dat minder pectine bevat. Ik voeg ook nog het sap van een halve citroen aan mijn zelfgemaakte aardbeienjam toe. Citroen bevat veel pectine en zorgt daardoor voor extra binding. Je proeft de citroen overigens niet terug in de jam.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze zelfgemaakte aardbeienjam afdrukken.

Jampotten steriliseren in de oven

Ik bewaar mijn zelfgemaakte aardbeienjam in weckpotjes. Je kunt de jam uiteraard ook bewaren in potjes met een schroefdeksel. Potjes moeten vooraf gesteriliseerd worden. Ik doe dat altijd in de oven. Dat gaat als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 120°C.
 2. Leg een droge, schone theedoek uitgespreid klaar op het aanrecht.
 3. Was de potten en deksels indien nodig af en spoel de potten en deksels vervolgens goed schoon met heet water.
 4. Zet de natte potten en deksels onderste boven op de theedoek en laat kort uitlekken
 5. Zet de nog vochtige potten en deksels met de opening naar boven in de oven. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
 6. Was ondertussen ook de rubberen ringen van de weckpotten af en spoel goed na. Leg de rubberen ringen tot gebruik in een bakje koud water.
 7. Haal de weckpotten en deksels uit de oven. Gebruik daarvoor een tang of ovenwanten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de potten en deksels niet aanraakt.
 8. Als het glas voldoende is afgekoeld, plaats je de rubberen ring op de deksel en monteer je de beugels van de weckpotten.
 9. Vul de weckpotten met een trechter. Zorg er daarbij voor dat de rand van de pot schoon blijft.

Zelfgemaakte aardbeienjam

Zelfgemaakte aardbeien jam is heel eenvoudig om te maken. Zelfgemaakt is deze jam veel lekkerder dan de jams uit de supermarkt!

Menugang Lunch, Ontbijt
Keyword aardbeien, jam
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 800 ml

Ingrediënten

 • 500 gram aardbeien
 • 500 gram geleisuiker
 • sap van ½ citroen

Bereiden

 1. Zet een bord in de vrieskist (dit is om later de testen of de jam dik genoeg is).

 2. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes. Eventueel kun je ook de aardbeien pureren.

 3. Doe de aardbeien(puree) met de geleisuiker en het citroensap in een pan en breng op matig hoog vuur aan de kook. Laat ongeveer 3 minuten doorkoken.

 4. Prak eventueel de stukjes aardbei fijn als deze te groot zijn.

 5. Neem het bord uit de vrieskist en doe een theelepel jam op het bord. Trek met de theelepel een lijn door de jam. Als de lijn zichtbaar blijft en de jam dus niet meer uitloopt, is de jam klaar. Als de jam te dun is, kun je eventueel nog wat extra geleisuiker toevoegen. Laat dan de jam weer 3 minuten koken en herhaal de test met het koude bord.

 6. Doe de nog hete jam in de schoongemaakte potten en sluit direct de deksel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.