Erwtensoep is een klassiek gerecht in de Nederlandse keuken. Ik eet het eigenlijk alleen in de winter. Erwtensoep hoort voor mij bij gure dagen.
Doe de spliterwten, karbonades, het laurierblaadje en een snuf zout in een grote pan en voeg 2 liter water toe. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim dat boven komt drijven eraf. Leg het deksel op de pan en laat de soep ca. 45 minuten zachtjes koken.
Maak ondertussen de preien schoon en snijd in stukjes. Maak de knolselderij en de winterwortel schoon en snijd deze in blokjes.
Schep de schouderkarbonades met een schuimspaan uit de soep en laat iets afkoelen. Verwijder de botjes en snijd het vlees in stukjes.
Roer de prei, wortel, knolselderij en het vlees door de soep en breng op smaak met zout en peper. Leg de rookworst in de soep en laat de soep op laag vuur ca. 30 minuten koken, totdat de groenten zacht en gaar zijn.
Neem de rookworst uit de pan en verwijder het laurierblaadje. Roer de soep flink door, zodat een gebonden geheel ontstaat. Snijd de rookworst in plakjes en roer deze door de soep of serveer de worst apart.
Tip: je kunt erwtensoep heel goed invriezen. Maak dus gerust een grotere portie.
Dit recept is gevonden op receptentesten.nl