Tomatensalade met basilicum en mozzarella (insalata caprese)

Tomatensalade met basilicum en mozzarella (insalata caprese) is een typisch Italiaans bijgerecht of hapje. Ik serveer deze salade vaak als voorgerechtje, maar ook bij de barbecue is de salade erg lekker. De rode tomaat, groene basilicum en witte mozzarella vormen de kleuren de van Italiaanse vlag. Ik maak de Insalata caprese dit keer echter met gekleurde tomaatjes.Tomatensalade met basilicum en mozzarella; recept; recepten; voorgerecht; voorgerechten; bijgerecht; bijgerechten; insalata caprese; salade caprese; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaten; basilicum; mozzarella

Tomatensalade met basilicum en mozzarella maken

De salade is snel klaar. Wat tomaatjes halveren, basilicum kleiner snijden of scheuren, de mozzarella in stukken en tot slot wat olijfolie en balsamico azijn mengen met de ingrediënten. Omdat er maar een beperkt aantal ingrediënten gebruikt wordt voor deze salade, probeer ik zoveel mogelijk ingrediënten van goede kwaliteit te gebruiken. Lekker rijpe tomaatjes, grote bladeren van de basilicum, een mozzarella van buffelmelk en uiteraard azijn en olijfolie van goede kwaliteit.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze tomatensalade met basilicum en mozzarella afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Mozzarella

Mozzarella is een zachte Italiaanse kaas. Oorspronkelijk wordt deze kaas gemaakt van de melk van een waterbuffel. In de supermarkt vind je echter ook mozzarella van koemelk. De buffel-mozzarella is duurder, maar heeft naar mijn mening ook meer smaak.

Je kunt mozzarella in stukjes snijden, maar vanwege de zachte kern van de kaas is het makkelijker om de kaas in stukken te scheuren.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 230 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 4 gram
Vet per portie: ca. 21 gram
Eiwit per portie: ca. 7 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer Italiaanse recepten

Na zo’n lekker Italiaans voorgerechten, moet natuurlijk wel een Italiaanse maaltijd volgen. Kijk HIER voor Italiaanse recepten.

Tomatensalade met basilicum en mozzarella

Tomatensalade met basilicum en mozzarella (insalata caprese) is een typisch Italiaans bijgerecht of hapje. Ik serveer deze salade vaak als voorgerechtje, maar ook bij de barbecue is de salade erg lekker. 

Menugang Bijgerecht, Snack, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Keyword basilicum, kerstomaten, mozzarella
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2 personen
Voedingswaarde 230 kcal

Ingrediënten

  • 250 gram kerstomaten gewassen
  • 1 bol buffelmozzarella
  • basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • zwarte peper
  • zout

Bereiden

  1. Halveer de kerstomaten en doe deze in een kom. Scheur de basilicum en mozzarella in stukken en voeg toe aan de tomaten.

  2. Sprenkel olijfolie, balsamico azijn, peper en zout over de tomaten en meng alles goed.

Notities

TIP: ook lekker bij de barbecue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.