Stevige maaltijdsoep met wortelgroenten en witte bonen

Deze stevige maaltijdsoep met wortelgroenten en witte bonen is goed gevuld met onder andere zoete aardappel, wortel, prei, pastinaak en witte bonen. Door er rode peper aan toe te voegen wordt de soep lekker pittig.

Stevige maaltijdsoep met wortelgroenten en witte bonen; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; soep; maaltijdsoep; zoete aardappel; prei; pastinaak; wortel; witte bonen; linzen; vegetarisch

Stevige maaltijdsoep met wortelgroenten en witte bonen maken

Deze vegetarische maaltijdsoep bevat een flinke berg groenten. Het meeste werk is dan ook het schoonmaken en snijden van de zoete aardappels, prei, wortels en pastinaak. Alle groenten worden kort gebakken, daarna voeg je bouillon, witte bonen en linzen toe. Na ongeveer een half uur zachtjes doorkoken is de soep klaar.

De wortelgroenten geven deze soep een zoetige smaak, maar de rode peper geeft er juist een lekkere pittigheid aan. Een prima combinatie. De soep is flink gevuld en voldoende als hoofdgerecht. Toch vinden wij het lekker om er nog wat plakjes stokbrood (besmeerd met zelfgemaakte hummus) bij te eten.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Zoete aardappel

Een zoete aardappel wordt ook wel een bataat genoemd. Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel. Een zoete aardappel is een knol die groeit op de wortels van de zoete-aardappelplant.

Ook de smaak van een zoete aardappel is heel anders dan de smaak van een gewone aardappel. Een zoete aardappel heeft meer een wortelsmaak en is ook oranje gekleurd als een wortel. Kijk HIER voor meer recepten met zoete aardappel.

Meer vegetarische gerechten

Ik noem mijzelf een flexitariër. Ik wissel het eten van vlees, vis en vegetarische gerechten met elkaar af. Op mijn website zijn daarom ook diverse vegetarische gerechten te vinden. Dit recept voor gegratineerde champignons is daar een voorbeeld van. Kijk HIER voor meer vegetarische gerechten.

Stevige maaltijdsoep met wortelgroenten en witte bonen

Deze stevige maaltijdsoep met wortelgroenten en witte bonen is goed gevuld met onder andere zoete aardappel, wortel, prei, pastinaak en witte bonen.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword pastinaak, prei, witte bonen, zoete aardappel
Voorbereiden 20 minuten
Soep koken 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 rode ui fijngesneden
 • 2 tenen knoflook fijn gesneden
 • 1 rode peper fijngesneden
 • 2 zoete aardappels in blokjes
 • 1 prei in halve ringen
 • 2 wortels in blokjes
 • 1 pastinaak in blokjes
 • 2 stengels bleekselderij in plakjes
 • 600 ml bouillon van groenten of kruiden (van een blokje)
 • 1 laurierblad
 • 1 blik haricots of witte bonen afgespoeld en uitgelekt
 • 50 gram rode linzen
 • 1 handvol peterselie fijngesneden
 • zwarte peper

Bereiden

 1. Verhit de olijfolie in een soeppan of een hapjespan en bak de rode ui en knoflook ca. 5 minuten tot ze zacht en zijn.

 2. Voeg de rode peper, zoete aardappel, prei, wortel, bleekselderij en pastinaak toe en bak na ca. 5 minuten mee.

 3. Voeg de bouillon toe met het laurierblad, rode linzen en witte bonen. Breng aan de kook en laat de soep ca. 30 minuten zachtjes doorkoken.

 4. Verwijder het laurierblad en roer de peterselie door de soep. Breng op smaak met zwarte peper.

Notities

Tip: de soep kan heel goed ingevroren worden. 

Dit recept voor een stevige maaltijdsoep met wortelgroenten en witte bonen is gebaseerd op een recept van de Engelse voedingsdeskundige Sarah Flower. Zij schrijft recepten die geschikt zijn voor mensen met diabetes of mensen die af willen vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.