Stamppot van zoete aardappel en prei

Omdat mijn echtgenoot overgevoelig is voor aardappels eten wij nooit stamppotjes. Maar de zoete aardappel is een ander ras dan de gewone aardappel en deze verdraagt mijn man wel. Een zoete aardappel is echter (zoals de naam al zegt) zoet van smaak en moet je daarom combineren met stevige smaken. Deze stamppot van zoete aardappel en prei is een lekkere combinatie van zoet en hartig.

Stamppot van zoete aardappel en prei; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; stamppot; zoete aardappel; bataat; prei; spek; spekjes; gerookte spek; ontbijtspek;

Stamppot van zoete aardappel en prei maken

Een zoete aardappel maak je op dezelfde manier klaar als een gewone aardappel. Je schilt de zoete aardappel, snijd deze in stukken en kookt deze in ca. 15-20 minuten zacht en gaar. Voor het maken van een puree heb je echter veel minder vocht nodig dan bij een gewone aardappel. Bij een zoete aardappel giet je al het vocht af als je puree gaat maken.

Terwijl de zoete aardappel kookt maak je prei en ui schoon en snipper je deze in stukjes. De prei en ui wordt met gerookte spekreepjes gebakken en aan de puree van zoete aardappel toegevoegd.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor stamppot van zoete aardappel en prei afdrukken.

Zoete aardappel

Een zoete aardappel wordt ook wel een bataat genoemd. Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel. Een zoete aardappel is een knol die groeit op de wortels van de zoete-aardappelplant.

Ook de smaak van een zoete aardappel is heel anders dan de smaak van een gewone aardappel. Een zoete aardappel heeft meer een wortelsmaak en is ook oranje gekleurd als een wortel. Kijk HIER voor meer recepten met zoete aardappel.

Stamppot van zoete aardappel en prei

Een zoete aardappel moet je combineren met stevige smaken. Deze stamppot van zoete aardappel en prei is een lekkere combinatie van zoet en hartig.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword prei, spek, stamppot, zoete aardappel
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

 • 2 middelgrote preien
 • 450 gram zoete aardappels
 • 100 gram gerookte spekreepjes
 • 50 gram boter of margarine
 • 1 ui
 • 1 theelepel mosterd
 • zout en peper

Bereiden

 1. Schil de aardappels en snijd in een paar grote stukken. Kook de zoete aardappels ongeveer 15-20 minuten totdat ze zacht zijn.

 2. Snipper de ui en maak de preien schoon. Snijd ook de preien in stukjes.

 3. Bak de spekreepjes ongeveer 5 minuten in een droge koekenpan (geen boter of olie). Daarna voeg je de ui en prei toe en bak je dit nog 6-8 minuten mee totdat de prei en ui zacht zijn.

 4. Giet de zoete aardappels af en voeg roomboter, mosterd, zout en peper toe. Stamp de zoete aardappels tot puree. Voeg daarna het preimengsel toe en meng dit door de zoete aardappelpuree.

Dit recept voor stamppot van zoete aardappel en prei is afkomstig van de website Lekker & Simpel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.