Salade van kikkererwten met chorizo (tapas)

Een ontspannen vrijdagavond is voor mij lekker hangen op de bank, een goede film in de dvd-speler, een tafel vol met lekkere hapjes en een goede fles wijn erbij. Tapas (Spaanse hapjes) passen daar perfect bij. Ik maak altijd een mix van hapjes uit potjes zoals olijven en gemarineerde artisjokken, wat worst of plakjes serranoham en wat zelfgemaakte hapjes. De salade van kikkererwten met chorizo is erg lekker bij een tapas maaltijd.

Salade van kikkererwten met chorizo; recept; recepten; tapas; hapje; spaans; salade; kikkererwten; chorizo; uien; knoflook; laurier; peterselie; kaneel;

Salade van kikkererwten met chorizo maken

Voor deze salade worden kikkererwten uit blik gemarineerd in een mengsel van bouillon, kruidnagel, laurier en kaneel. Ik maak de salade een paar uur van tevoren, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Terwijl de kikkererwten marineren, bak je blokjes chorizo met wat ui en knoflook. Dit schep je door de kikkererwten.

Het resultaat is erg lekker: pittige chorizo, de kikkererwten die het wat minder pittig maken en een lekkere marinade waar je vooral de kippenbouillon en kaneel goed in proeft. Lekker met een versgebakken broodje om de marinade op je bord op te deppen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Chorizo

Chorizo is een Spaanse worstsoort met een kruidige smaak. Chorizo wordt gemaakt van grof gehakt varkensvlees. Er zijn diverse varianten van chorizo verkrijgbaar, van mild pittig tot zeer pittig. Paprikapoeder zorgt voor de rode kleur van de worst en de pittigheid. Daarnaast kunnen er ook andere kruiden aan de worst zijn toegevoegd zoals zout, oregano, knoflook of komijn.

Chorizo Pamplona is een bekende variant van deze worst. Chorizo Pamplona wordt gemaakt van fijner gehakt of zelfs gemalen varkensvlees.

Kijk HIER voor meer recepten met chorizo.

Meer tapas recepten

Ik vind het heerlijk om een maaltijd samen te stellen met allerlei kleine hapjes. In het Spaans worden deze kleine hapjes tapas genoemd. Maar je hoeft je niet te beperken tot de Spaanse keuken. De tapas die ik maak komen uit allerlei landen. Kijk HIER voor meer tapas recepten.

Salade van kikkererwten met chorizo

Deze salade is lekker bij een tapas maaltijd. De salade bestaat uit pittige chorizo, kikkererwten die het wat minder pittig maken en een lekkere marinade waar je vooral de kippenbouillon en kaneel goed in proeft.

Menugang Bijgerecht, Borrelhapje, Tapas
Keuken Mediterraan, Spaans
Keyword chorizo, kikkererwten, tapas
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 1 portie

Ingrediënten

  • 1 blikje kikkererwten (400 gram) afgespoeld en uitgelekt
  • 1 laurierblaadje
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • ¼ tablet kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 250 gram chorizo in blokjes
  • 1 eetlepel platte peterselie fijngehakt

Bereiden

  1. Breng 1 dl water aan de kook en voeg de kippenbouilontablet, het kaneelstokje, de kruidnagels en het laurierblaadje hier aan toe. Laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder dan het kaneelstokje, de kruidnagels en het laurierblaadje en schep de kikkererwten voorzichtig door het vocht. Laat de kikkererwten in het vocht afkoelen.
  2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit daarin de ui ca. 3 minuten. Voeg de knoflook en tijm toe en fruit 1 minuut mee. Voeg nu de chorizo toe en roerbak deze 3-4 minuten.
  3. Voeg de chorizo bij de kikkerwten met het vocht en voeg er de peterselie aan toe. Schep het geheel voorzichtig door elkaar en laat een paar uur marineren. Serveer op kamertemperatuur.

Dit recept voor een salade van kikkererwten met chorizo heb ik gevonden op de website Tastyweb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.