Rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas (tapas)

Mijn schoonheidsspecialiste, die weet hoeveel ik van koken houd, raadde mij onlangs het kookboek “Polpo” aan. In dit kookboek beschrijft Russel Norman heerlijke recepten uit Venetië. Dit recept voor rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas komt uit dit kookboek. Lekker met wat (ciabatta) brood of door de pasta.

Rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas; recept; recepten; bijgerecht; bijgerechten; tapas; snack; voorgerecht; voorgerechten; pesto; tapenade; Italiaans; rucola; walnoot; walnoten; parmezaan; kaas

Rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas maken

Deze pesto is heel erg makkelijk om te maken. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten in een hakmolen te doen en tijdens het malen olijfolie toe te voegen tot het mengsel een mooie dikte heeft.

Deze pesto is lekker op een broodje, maar dan moet je wel zorgen dat het mengsel dik genoeg is om te smeren. Mijn pesto had de dikte van een tapenade. De rest van de pesto kan worden ingevroren en blijft in een luchtdichte doos een paar dagen goed in de koelkast.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 475 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 4 gram
Vet per portie: ca. 42 gram
Eiwit per portie: ca. 7 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Wat is Parmezaanse kaas?

Parmezaanse kaas of Parmigiano Reggiano, is een Italiaanse koemelkkaas. Deze kaas kan enkel worden gemaakt in een klein gebied in het Noorden van Italië omdat in dit specifieke gebied een unieke combinatie van bacteriën voorkomt die een essentiële rol spelen tijdens het productieproces.

Parmezaanse kaas is vrij pittig. Dit komt doordat de kaas erg lang rijpt. Ook kan de kaas als zout ervaren worden. Parmezaanse kaas wordt namelijk ongeveer 20 dagen in verzadigd pekelwater gelegd en neemt het zout uit het water langzaam op. Daarnaast is de kaas redelijk droog en hard van structuur.

De echte Parmezaanse kaas is beschermd en draagt het keurmerk ‘B.O.B’ (Nederlands), D.O.P. (Italiaans) of P.D.O. (Groot-Brittanië). Kazen mogen dit keurmerk alleen dragen wanneer het gehele productieproces plaatsvindt binnen een begrensd gebied.

Een tapasmaaltijd met rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas

Ik vind het heerlijk om een maaltijd samen te stellen met allerlei kleine hapjes. In het Spaans worden deze kleine hapjes tapas genoemd. Maar je hoeft je niet te beperken tot de Spaanse keuken. De tapas die ik maak komen uit allerlei landen. Deze rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas past daar dan ook prima bij. Kijk HIER voor meer tapas recepten.

Uiteraard kun je je tapas maaltijd aanvullen met gerechtjes die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt. Ik combineer het bijvoorbeeld vaak met wat olijven, brood met tapenade of hummus en plakjes worst.

Rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas

Deze rucolapesto met walnoten en Parmezaanse kaas is lekker op een broodje of door de pasta. De pesto barst van de smaak.

Menugang Bijgerecht, Snack, Tapas, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 4 porties
Voedingswaarde 475 kcal

Ingrediënten

  • 150 gram rucola gewassen
  • 150 gram walnoten grofgehakt
  • 75 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper

Bereiden

  1. Zorg dat de rucola echt goed droog is.  Meng de rucola in een grote kom met de gehakte walnoten, de Parmezaanse kaas, de knoflook en een flinke snuf zout en zwarte peper.

  2. Doe als de ingrediënten zijn gemengd de helft ervan in een hakmolen. Maal telkens kort en voeg langzaam olijfolie toe tot het de gewenste consistentie heeft. De pesto moet dik genoeg zijn om te smeren. Herhaal dit met de andere helft van de ingrediënten. Doe de twee porties nu bij elkaar en proef of er nog zout en peper bij moet.

Dit recept komt uit het kookboek “Polpo” van Russel Norman. Vanwege de auteursrechten neem ik alleen recepten over die op internet zijn terug te vinden. Dit recept vond ik onder meer ook op de site van The Gaurdian.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.