Rolletje van Parmaham met rucola en kaas (tapas)

De Italiaanse keuken staat erom bekend dat er weinig ingrediënten worden gebruikt. De ingrediënten die worden gebruikt moeten dan wel van goede kwaliteit zijn. En dat zie je terug is dit hele simpele rolletje van Parmaham met rucola en kaas. Makkelijk om te maken en boordevol smaak!

Rolletje van Parmaham met rucola en kaas; recept; recepten; hapje; tapas; Italiaans; Parmezaanse kaas

Rolletje van Parmaham met rucola en kaas maken

Dit rolletje is heel eenvoudig om te maken. Voor de rucola maak je een dressing van olijfolie en citroen. Vervolgens neem je een plak Parmaham en je rolt de rucola en wat geschaafde Parmezaanse kaas in de ham.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Wat is parmaham?

Parmaham (Italiaans: Prosciutto di Parma) is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam, de ham moet gemaakt worden van in Italië geboren en getogen varkens en mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden, vanwege het specifieke klimaat. Parmaham is herkenbaar aan een vijfpuntige kroon op de ham of op de verpakking. Een samenwerkingsverband van producenten, het Consorzio del Prosciutto di Parma, ziet erop toe dat de ham aan alle voorwaarden voldoet en dus parmaham mag heten

Wat is Parmezaanse kaas?

Parmezaanse kaas of Parmigiano Reggiano, is een Italiaanse koemelkkaas. Deze kaas kan enkel worden gemaakt in een klein gebied in het Noorden van Italië omdat in dit specifieke gebied een unieke combinatie van bacteriën voorkomt die een essentiële rol spelen tijdens het productieproces.

Parmezaanse kaas is vrij pittig. Dit komt doordat de kaas erg lang rijpt. Ook kan de kaas als zout ervaren worden. Parmezaanse kaas wordt namelijk ongeveer 20 dagen in verzadigd pekelwater gelegd en neemt het zout uit het water langzaam op. Daarnaast is de kaas redelijk droog en hard van structuur.

De echte Parmezaanse kaas is beschermd en draagt het keurmerk ‘B.O.B’ (Nederlands), D.O.P. (Italiaans) of P.D.O. (Groot-Brittanië). Kazen mogen dit keurmerk alleen dragen wanneer het gehele productieproces plaatsvindt binnen een begrensd gebied.

koken & tafelen algemeen

Een maaltijd maken met het rolletje van Parmaham met rucola en kaas

Ik vind het heerlijk om een maaltijd samen te stellen met allerlei kleine hapjes. In het Spaans worden deze kleine hapjes tapas genoemd. Maar je hoeft je niet te beperken tot de Spaanse keuken. De tapas die ik maak komen uit allerlei landen. Dus dit rolletje van Parmaham met rucola en kaas past daar prima tussen. Kijk HIER voor meer tapas recepten.

Uiteraard kun je je tapas maaltijd aanvullen met gerechtjes die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt. Ik combineer het bijvoorbeeld vaak met wat olijven, brood met tapenade of hummus en plakjes worst.

Rolletje van Parmaham met rucola en kaas

Dit hele simpele rolletje van Parmaham met rucola en kaas is zeer eenvoudig om te maken en barst van de smaak. Lekker bij tapas of als borrelhapje.

Menugang Borrelhapje, Tapas
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword parmaham, Parmezaanse kaas, rucola
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 8 stuks

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap
  • peper
  • zout
  • handje rucola
  • Parmezaanse kaas
  • 8 plakken Parmaham

Bereiden

  1. Klop de olijfolie en citroensap door elkaar en breng dit op smaak met peper en zout. Schep de rucola door de dressing.

  2. Leg een plak Parmaham op een snijplank of bord. Leg in het midden van de plak ham een reepje rucola en schaaf Parmezaanse kaas erover. Rol de Parhaham op. Serveer direct.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.