Risotto met pompoen en geitenkaas

Wat ik blij met mijn nieuwe, zwarte borden! Deze risotto met pompoen en geitenkaas spat van het bord af. Ook de smaken zijn helemaal goed. De combinatie van zoete pompoen, zoute geitenkaas en verse Italiaanse kruiden is erg lekker.

Ri­sot­to met pom­poen en gei­ten­kaas; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; italiaans; risotto; rijst; pompoen; geitenkaas; pijnbommpitten; vegetarisch; mediterraan;

Risotto met pompoen en geitenkaas maken

In het oorspronkelijke recept wordt slechts 400 ml water gebruikt voor deze risotto en wordt al het vocht ineens toegevoegd. Ik vond de risotto te hard en heb er zelf nog meer vocht aan toegevoegd. Ik heb daarom het recept herschreven naar mijn beproefde methode voor risotto maken.

Voor het maken van risotto moet je wel even de tijd nemen. Eerst bak je alle ingrediënten, daarna voeg je de risotto rijst toe aan het gerecht. Vervolgens voeg je lepel voor lepel bouillon toe. Je voegt pas weer nieuwe bouillon toe als de vorige hoeveelheid vrijwel geheel is opgenomen door de rijst. Hoewel je niet kunt weglopen bij het maken van risotto is het op zich niet moeilijk om te maken. Om te bepalen of de rijst voldoende gaar is, neem je een hapje van de risotto. Als de rijst nog hard van binnen is, voeg je nog wat vocht toe aan de risotto.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Pompoen schoonmaken

Ik vind het schoonmaken van een pompoen best een lastig klusje. Vooral omdat de schil van de pompoen vrij stevig is. Toch koop ik liever een hele pompoen, dan voorgesneden pompoen. Ik vind en zelf schoongemaakte pompoen veel meer smaak hebben. Het vruchtvlees dat ik niet nodig heb, vries ik gewoon in.

Een pompoen snijden en schillen kan op verschillende manieren. Welke manier je kiest hangt af van het gebruik van de pompoen en het vruchtvlees. In dit instructiefilmpje van Allerhande worden de verschillende manieren eenvoudig uitgelegd en zie je hoe je zelf een pompoen kunt snijden.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 645 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 65 gram
Vet per portie: ca. 31 gram
Eiwit per portie: ca. 21 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website van Albert Heijn, waar dit recept ook te vinden is.

Meer mediterrane recepten

Een mediterraan recept is een recept uit de  keuken van landen rondom de Middellandse zee. Denk bijvoorbeeld aan de keukens van Spanje, Italië of Griekenland.

Kenmerkend voor de mediterrane keuken zijn recepten met veel verse groenten, vis en mager vlees. Verse kruiden en ingrediënten van  goede kwaliteit zorgen voor veel smaak in de gerechten.

Kijk HIER voor meer mediterrane recepten.

Ri­sot­to met pom­poen en gei­ten­kaas

Deze vegetarische risotto met pompoen en geitenkaas wordt extra lekker door de verse Italiaanse kruiden en pijnboompitten.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword geitenkaas, pompoen, rijst, risotto, vegetarisch
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 645 kcal

Ingrediënten

  • 300 gram verse pompoen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 20 gram verse Italiaanse kruiden
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 gram risottorijst
  • 100 ml sherry medium dry
  • 1 liter kruidenbouillon van een tablet
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel ongezouten roomboter
  • 50 gram Parmigiano Reggiano geraspt

Bereiden

  1. Maak de pompoen schoon, schil en snijd hem in blokjes. Snipper de ui en knoflook. Ris de tijm van het takje. Hak de rest van de kruiden fijn (rozemarijn wordt niet gebruikt).
  2. Rooster in een droge wok de pijnboompitten. Laat op bord afkoelen.
  3. Verhit in een wok de olijfolie en roerbak de pompoen ca. 3 minuten. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze ca. 2 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en blijf roeren totdat de korrels glazig zijn. Roer de sherry en driekwart van de kruiden erdoor. Laat de sherry volledig verdampen.

  4. Breng in een pan de kruidenbouillon aan de kook en houdt de bouillon tegen de kook aan. Zet de pan vlak naast de plaats waar je de risotto gaat maken. Voeg nu soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige lepel bouillon bijna geheel is opgenomen. Roer daarbij voortdurend over de bodem en de wand van de hapjespan. Ga op deze manier nog ca. 15 minuten door. Voeg steeds wat minder bouillon toe, zodat de rijst niet te nat wordt. Stop met toevoegen van de bouillon als de rijst gaar is, maar in het midden nog een beetje hard (NB. Het is goed mogelijk dat niet alle bouillon gebruikt wordt).

  5. Zet het vuur laag. Meng met een stevig kloppende beweging de boter, geraspte kaas en de helft van de geitenkaas door de risotto en schud daarbij de pan flink heen en weer.

  6. Schep de risotto op borden en verdeel de rest van de geitenkaas, pijnboompitten en kruiden erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.