Risotto met mergueze worstjes en doperwtjes

Dit recept van risotto met mergueze worstjes en doperwtjes heb ik te danken aan een weekendje in Londen. Ooit verbleven we in Londen en in ons hotel zat een restaurant van de chef Giorgio Locatelli. Uit de aanprijzingen in het hotel maakten we wel op dat het een beroemde chef moest zijn. Maar we hadden nog nooit van hem gehoord. Een plekje in zijn restaurant hebben we niet meer kunnen bemachtigen, maar we waren wel nieuwsgierig geworden.

Eenmaal terug in Nederland kreeg ik van mijn man een enorm kookboek van Giorgio Locatelli cadeau. Giorgio blijkt een Italiaanse chef te zijn en in zijn kookboek “Made in Italy” staan een aantal van zijn heerlijke recepten. Vooral de manier waarop hij risotto maakt, door aan het einde boter en kaas erdoor te kloppen, is zalig. Dit recept is een variant op een van de recepten in zijn boek. Risotto met mergueze worstjes en doperwtjes; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; italiaans; risotto; mergueze worst; worst; doperwten; risotto;

Risotto met mergueze worstjes en doperwtjes maken

Voor het maken van een goede risotto moet je de tijd nemen. En dat geldt ook voor deze risotto. Eerst worden de ui en worstjes gebakken, daarna bak je de risotto even mee en dan voeg je soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Ondertussen roer je regelmatig door de risotto. Door te roeren laat de risottorijst zetmeel los waardoor de risotto heerlijk romig wordt.

Als de risotto bijna klaar is, worden de doperwten nog even meegewarmd en wordt de risotto nog romiger gemaakt met wat boter en kaas.
Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze Risotto met mergueze worstjes en doperwtjes afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 975 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 83 gram
Vet per portie: ca. 49 gram
Eiwit per portie: ca. 47 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Giorgio Locatelli

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek “Made in Italy” van Giorgio Locatelli. Giorgio is een Italiaanse chef die in Groot-Brittanië woont. In zijn kookboeken beschrijft hij heerlijke Italiaanse recepten. Sommige recepten zijn makkelijk te maken, zoals deze risotto met mergueze worstjes en doperwtjes. Voor andere recepten heb je wat meer ervaring nodig. Maar alle recepten die ik van hem geproefd heb zijn heerlijk. Wat mij betreft mag Giorgio niet aan een kookboekencollectie ontbreken.

Meer Italiaanse recepten

Risotto, pasta en pizza. Maar ook heerlijk vlees- en visgerechten. En niet te vergeten zalige toetjes. De Italiaanse keuken is enorm veelzijdig. Kijk HIER voor meer Italiaanse recepten.

Risotto met mergueze worstjes en doperwtjes

Deze risotto met mergueze worstjes en doperwtjes wordt met maar enkele ingrediënten gemaakt. Toch heeft de risotto heel veel smaak en is deze erg romig.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Keyword doperwten, mergueze worstjes, risotto
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 2 personen
Voedingswaarde 975 kcal

Ingrediënten

 • 1 blikje doperwten (netto 140 gram) afgespoeld en uitgelekt
 • 4 mergueze worstjes of andere lekker gekruide worstjes
 • 1 liter kippenbouillon van een tablet
 • 50 gram boter of margarine
 • 1 ui fijngesneden
 • 150 gram risottorijst
 • 0,75 dl droge witte wijn
 • zout
 • peper
 • 50 gram ijskoude roomboter in blokjes
 • 50 gram pecorino kaas of parmezaanse kaas geraspt

Bereiden

 1. Snijd de worstjes in stukken.
 2. Breng in een pan de kippenbouillon aan de kook en houdt de bouillon tegen de kook aan. Zet de pan vlak naast de plaats waar je de risotto gaat maken.
 3. Smelt in een hapjespan de boter en bak hierin de ui en worstjes, totdat de ui glazig maar niet gekleurd is. Voeg dan de risottorijst toe en roer alles goed, zodat alle rijstkorrels met boter bedekt zijn. Laat de rijst even meebakken. Zorg ervoor dat de rijstkorrels goed heet zijn voordat je de wijn toevoegt.
 4. Voeg de wijn aan de rijst toe en laat de wijn volledig verdampen. Voeg nu soeplepel voor soeplepel de bouillon toe. Voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige lepel bouillon bijna geheel is opgenomen. Roer daarbij voortdurend over de bodem en de wand van de hapjespan. Ga op deze manier nog ca. 15 minuten door. Voeg steeds wat minder bouillon toe, zodat de rijst niet te nat wordt. Stop met toevoegen van de bouillon als de rijst gaar is, maar in het midden nog een beetje hard. 

 5. Voeg de doperwten toe en laat deze warm worden. Zet het vuur laag. Meng dan met een stevig kloppende beweging de ijskoude blokjes roomboter en geraspte kaas door de risotto en schud daarbij de pan flink heen en weer. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.