Pittige Szechuan sperziebonen

Deze pittige Szechuan sperziebonen eet je als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd. De sperziebonen worden geroerbakt met onder andere knoflook, chilipasta en gember.

Pittige Szechuan sperziebonen; recept; recepten; bijgerecht; bijgerechten; oosters; Chinees; Szechuan; sperzieboon; sperziebonen;

Pittige Szechuan sperziebonen maken

Het recept voor deze pittige sperziebonen is gebaseerd op een recept van de TV-kok en kookboekenschrijver Ken Hom. Ken is van oorsprong Chinees en heeft vele recepten uit deze keuken beschreven. In het oorspronkelijke recept worden de sperziebonen gebakken in olie, dat vond ik zelf te vet. Ik heb daarom de sperziebonen eerst gekookt. Daarna worden ze geroerbakt met onder andere knoflook, chilipasta en gember. Het resultaat is een heerlijk pittig bijgerecht.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Szechuan keuken

Szechuan is een provincie in het Zuidwesten van China. De Szechuan keuken staat bekend om zijn vier prominente kenmerken: kruidig, heet, vers en geurig. De meeste gerechten zijn scherp door het overvloedige gebruik van chilipepers en knoflook, maar er wordt ook gebruik gemaakt van unieke pittige kruiden, zoals de Szechuan peper.

Meer Oosterse recepten

Ik maak regelmatig recepten uit de Oosterse keuken klaar. De Thaise keuken is favoriet, maar ook recepten uit de Chinese of Indische keuken vind ik lekker. Kijk HIER voor alle Oosterse recepten op deze website.

Meer recepten van bijgerechten

Een lekkere salade, komkommer of toch liever iets warms? Kijk HIER voor alle recepten van bijgerechten op deze website.

Pittige Szechuan sperziebonen

Deze pittige Szechuan sperziebonen eet je als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd. De sperziebonen worden geroerbakt met onder andere knoflook, chilipasta en gember.

Menugang Bijgerecht
Keuken Chinees, Oosters
Keyword gember, sperziebonen
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel arachide olie
  • 500 gram sperziebonen
  • 2 eetlepels grofgesneden knoflook
  • 1 eetlepel geraspte gemberwortel
  • 3 eetlepels fijngesneden bosui
  • eetlepel bonenpasta met chili
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn of droge sherry
  • 1 eetlepel ketjap
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel water

Bereiden

  1. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze doormidden. Kook de sperziebonen in ca. 15 minuten gaar. Laat vervolgens goed uitlekken.
  2. Verhit op hoog vuur de olie in een wok. Voeg de knoflook, gemberwortel en bosui toe en roerbak ca. 30 seconden.
  3. Voeg de bonenpasta, rijstwijn, ketjap, suiker en water toen en roerbak 30 seconden.
  4. Voeg de uitgelekte sperziebonen toe en schep ze om tot ze rondom met het kruidenmengsel zijn bedekt. Serveer direct.

Notities

TIP: zodra je begint te roerbakken moeten alle ingrediënten snel worden toegevoegd. Zet alles dus vooraf klaar, zodat je snel kunt werken.

Dit recept voor pittige Szechuan sperziebonen is gebaseerd op een recept uit het kookboek “De eenvoudige Chinese keuken” van Ken Hom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.