Pecan karamel koekjes

Deze pecan karamel koekjes van Suuz zijn zo verschrikkelijk lekker door het knapperige van de uitgelopen karamel. Daarnaast zorgen de blokjes karamel in het koekje ervoor dat het heerlijk chewy koekjes worden. De pecan nootjes geven een lekker bittertje mee.

Pecan karamel koekjes; recept; recepten; koek; koekje; pecannoten; karamel; zoet

Pecan karamel koekjes maken

Voor deze koekjes maak je met bloem, boter en suiker een basisdeeg voor koekjes. Je kneed grofgehakte blokjes karamel en pecannoten door het basisdeeg. Als karamel blokjes gebruik ik Lonka’s te vinden bij het chocolade schap in de supermarkt deze snijd ik zelf in kleine blokjes. 

Ik maak vaak het deeg de avond van te voren omdat het deeg ten minste 1 uur moet rusten. Na een nachtje in de koelkast is het deeg echt heel hard, ik gebruik een mes om er stukken af te snijden, daarna maak je er balletjes van en die druk je een beetje plat. Het is wel belangrijk dat het deeg lekker koud is, omdat dit een “uitloop” koekje is. Als het deeg te warm is, loopt het te snel uit. 

De koekjes zijn gaar als ze goudbruin beginnen te kleuren.  Tijdens het bakken smelt de karamel en loopt langs de randen uit het koekje, na het bakken duw ik deze plasjes voorzichtig met een mes weer naar het koekje. Na het afkoelen wordt het heerlijk knapperig. 

Koekjes komen altijd zacht uit de oven, het is beste om ze op een rooster te laten afkoelen. Ik gebruik een taartschep om ze van de bakplaat te halen. Als ze nog een beetje aan het bakpapier plakken, kun je een beetje spanning op het papier zetten door het naar je toe te trekken en dan de schep er onder steken. 

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Recepten van Suuz

Dit artikel is afkomstig van mijn collega Suuz. Op de afdeling waar ik werk wordt dagelijks over eten gepraat. We wisselen allerlei lekkere tips en recepten met elkaar uit. En uiteraard nemen we regelmatig wat lekkers voor elkaar mee.

Suuz neemt graag eigen baksels voor ons mee en elke keer worden die weer met veel gejuich ontvangen. Ik stel dan ook graag mijn blog beschikbaar om haar overheerlijke recepten te delen. Kijk HIER voor de recepten van Suuz.

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Pecan karamel koekjes

Voor deze pecan karamel koekjes maak je met bloem, boter en suiker een basisdeeg voor koekjes. Daar kneed je pecannoten en blokjes karamel door.

Menugang Zoete snack
Keyword Koekjes
Voorbereiden 15 minuten
Wachttijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 25 koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eidooier (M)
  • 280 gram bloem
  • snufje zout
  • 100 gram pecannoten grofgehakt
  • 100 gram Lonka’s karamel in blokjes

Bereiden

  1. Mix de boter, suiker en vanille-extract tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Voeg daarna bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg. Als laatst voeg je de noten en karamel toe, kneed of mix door het deeg tot ze gelijkmatig verdeeld zijn.
  2. Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te laten rusten.
  3. Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
  4. Bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
  5. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.

Notities

Tip: Tijdens het bakken smelt de karamel en loopt langs de randen uit het koekje. Na het bakken duw ik deze plasjes voorzichtig met een mes weer naar het koekje. Na het afkoelen wordt het heerlijk knapperig. 

Tip: Koekjes komen altijd zacht uit de oven, het is beste om ze op een rooster te laten afkoelen. Ik gebruik een taartschep om ze van de bakplaat te halen. Als ze nog een beetje aan het bakpapier plakken, kun je een beetje spanning op het papier zetten door het naar je toe te trekken en dan de schep er onder steken. 

Dit recept voor pecan karamel koekjes is gebaseerd op een recept van Laura’s Bakery.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.