Panna cotta (Italiaanse roompudding)

Panna cotta is een Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk gekookte room. En dat is niet zo gek want deze romige pudding is gemaakt van slagroom met suiker en vanille. De roompudding wordt stevig door gelatine toe te voegen. Panna cotta is een heerlijk romig dessert dat je zo kunt eten, maar met fruit of een fruitsaus erbij is het nog lekkerder.

Panna cotta; recept; recepten; nagerecht; nagerechten; toetje; toetjes; dessert; desserts; Italiaans; pudding; roompudding; slagroom; poedersuiker; suiker; vanille; gelatine; zelfgemaakt; koken

Panna cotta maken

Dit nagerecht is heel eenvoudig om te maken. Eerst laat je een paar blaadjes gelatine weken in wat koud water. Daarna verwarm je slagroom met suiker en vanille. Zodra het roommengsel warm genoeg is, laat je de gelatine oplossen in de slagroom. Daarna doe je de panna cotta in vormpjes en laat je deze afkoelen en stevig worden.

Van panna cotta zijn vele recepten te vinden. Ik heb de panna cotta al diverse malen klaargemaakt en net zolang gevarieerd met de ingrediënten totdat de smaak en stevigheid van de panna cotta naar wensen was.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze panna cotta afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Vanille extract

In dit recept wordt vanille extract gebruikt. Vanille extract is een vloeistof waarin het vanille merg is opgelost. De smaak en geur van de vanille blijven in de vloeistof heel goed bewaard. Vanille extract geeft daardoor net zoveel smaak als het merg van een vanille stokje.

In dit recept kun je het vanille extra vervangen door een opengesneden vanille stokje mee te koken met de panna cotta. Neem dan wat langer de tijd om de het vanille uit het merg en stokje te laten trekken.

Eventueel kun je ook vanille essence gebruiken. Vanille essence is echter geen natuurlijk product. Het is een synthetische stof met vanille smaak.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 535 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 26 gram
Vet per portie: ca. 45 gram
Eiwit per portie: ca. 6 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer recepten van nagerechten

Pudding, ijs, taartjes of fruit … ik ben dol op lekkere toetjes. Kijk HIER voor meer recepten van nagerechten.

Panna cotta

Panna cotta is een Italiaans dessert, gemaakt van slagroom met suiker en vanille. De roompudding wordt stevig door gelatine toe te voegen. 

Menugang Nagerecht
Keuken Italiaans
Keyword slagroom, vanille
Koelkast 3 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2 personen
Voedingswaarde 535 kcal

Ingrediënten

  • 300 ml slagroom
  • 40 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 blaadjes gelatine

Bereiden

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.

  2. Spoel 2 puddingvormpjes van minimaal 2 dl om met koud water.

  3. Verwarm de slagroom, met de poedersuiker en vanille essence in een steelpannetje totdat de vloeistof warm genoeg is om de gelatine te laten oplossen (niet laten koken!). Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg deze al roerend aan het slagroommengsel toe. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost en haal de pan van het vuur.

  4. Verdeel de panna cotta over de puddingsvormpjes en laat afkoelen buiten de koelkast. Zodra de panna cotta voldoende is afgekoeld de pudding minimaal 3 uur verder laten opstijven in de koelkast.

  5. Voor het serveren: maak de randen van de panna cotta los van de puddingvorm en stort de panna cotta. 

Notities

Lekker met: een vruchtensaus of vruchten zoals aardbeien, perzik of mango. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.