Oosters gekruide eendenborstfilet

Deze Oosters gekruide eendenborstfilet wordt gekruid met sojasaus, rijstwijn en gemberpoeder. De eend krijgt daardoor een mild pittige, zoetige smaak die doet denken aan Peking eend.

Oosters gekruide eendenborstfilet; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; chinees; eend; sojasaus; rijstwijn; gemberpoeder

Oosters gekruide eendenborstfilet maken

Om de lekkere Oosterse smaken goed in de eendenborstfilet te laten trekken, wordt deze eerst een uur gemarineerd in een mengsel van sojasaus, Shaoxing rijstwijn, gemberpoeder, peper en wat arachide olie. Daarna wodt de eendenborst gebakken. Heel simpel!

Ik heb de eendenborstfilet geserveerd met een roerbak van paksoi, lente-ui en een scheutje zoete chilisaus. Je hebt dan gelijk een saus voor de eend. Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Borden voorverwarmen

De eend wordt voor het serveren warm gehouden onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord. Er zijn diverse manieren om borden voor te verwarmen. Ik vind het zelf makkelijk om de borden voor te verwarmen in een oven van 60°C. En dan verwarm ik gelijk 2 borden mee om het gerecht op te serveren.

Shaoxing rijstwijn

Shaoxing rijstwijn (ook wel Shaosing rijstwijn genoemd) komt uit de Chinese streek Shaoxing. Het wordt gemaakt door gestoomde rijst een paar weken tot maanden te laten fermenteren. De gefermenteerde rijst wordt vervolgens uitgeperst en zo ontstaat deze wijn.

Je kunt Shaoxing rijstwijn gewoon drinken, eventueel verwarmd net als de Japanse rijstwijn sake. Maar deze rijstwijn wordt vooral veel gebruikt in Aziatische marinades of sauzen.

Shaoxing rijstwijn kan eventueel vervangen worden door droge sherry.

Zin in nog meer Oosters gekruide gerechten?

Ik maak regelmatig recepten uit de Oosterse keuken klaar. De Thaise keuken is favoriet, maar ook recepten uit de Chinese of Indische keuken vind ik lekker. Kijk HIER voor alle Oosterse recepten op deze website.

Oosters gekruide eendenborstfilet

Deze Oosters gekruide eendenborstfilet wordt gekruid met sojasaus, rijstwijn en gemberpoeder. De eend krijgt daardoor een mild pittige, zoetige smaak die doet denken aan Peking eend.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Oosters
Keyword eendenborstfilet
Marineren 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 2 tamme eendenborstfilets
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels Shaoxing rijstwijn
  • 1 theelepel arachide olie
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • zwarte peper

Bereiden

  1. Leg de eendenborstfilets met de vetlaag naar boven op je werkvlak. Snijd vervolgens met een scherp mes de vetlaag ruitvormig in tot op het vlees.

  2. Maak een marinade van de sojasaus, Shaoxing rijstwijn, arachide olie, gemberpoeder en een snufje zwarte peper. Smeer hier de filets helemaal mee in en leg afgedekt op een bord. Laat 1 uur op kamertemperatuur marineren.

  3. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze zeer heet worden. Leg de filets op de vetkant in de pan en blijf er 5 minuten vanaf. De vetlaag gaat langzaam smelten en deze kant begint bruin te worden. Beweeg de filets heen en weer en bak nog circa 5 minuten. Als de onderkant mooi goudbruin is, keer je de filets om en zet je het vuur iets lager. Bak de eend nog ongeveer 5 minuten op de andere zijde. Haal de filets daarna uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten.

Notities

Lekker met: een roerbak van paksoi, lente-ui en een scheutje zoete chilisaus

Dit recept is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website Fransesca kookt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.