Muffins met banaan en kaneel

Dit recept voor muffins met banaan en kaneel is een variant op het recept van muffins met blauwe bessen dat ik al eens eerder op mijn website plaatste. Beide recepten zijn makkelijk te maken en snel klaar. En nog veel belangrijker … ze zijn allebei heel erg lekker.

Muffins met banaan en kaneel; recept; recepten; banaan; kaneel; donna hay; cake; muffin

Muffins met banaan en kaneel maken

Om de muffins te maken meng je in de ene kom de droge ingrediënten en in een andere kom de natte ingrediënten. Vervolgens mix je beide mengsels en voeg je er geprakte banaan aan toe.

Het bijzondere van muffins is dat er olie in het beslag wordt gebruikt in plaats van boter. Hierdoor worden de muffins zachter en luchtiger dan gewone cakejes. Ook de banaan zorgt ervoor dat de muffins zacht en smeuïg zijn.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bakvorm voor muffins met banaan en kaneel

Je kunt een bakvorm voor muffins gebruiken. Nadeel daarvan vind ik dat deze ingevet moeten worden en vaak ook nog bekleed moeten worden met bakpapier. Ik gebruik daarom liever eenpersoons siliconen bakvormpjes. In elk van de vormpjes doe ik een grote eetlepel van het beslag. Op die manier haal je 8 muffins uit dit recept.

Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten. Na het bakken laat je de muffins even afkoelen en vervolgens kun je ze eenvoudig uit de vormpjes halen. Als een siliconen bakvorm vaker gebruikt is of een aantal keer in de afwasmachine is geweest, kan deze uitdrogen. Doe dan wat (smaakloze) olie op een keukenpapiertje en vet hier de vorm dun mee in.

koken & tafelen algemeen

Meer recepten voor cake, taart of zoetigheid

Kijk HIER voor meer recepten voor cakes, taarten of andere lekkere zoete recepten.

Muffins met banaan en kaneel

Deze muffins met banaan en kaneel zijn zachter en luchtiger dan gewone cakejes. De banaan maakt de muffins extra zacht en smeuïg.

Menugang Taart/cake
Keyword banaan, kaneel, muffin
Oven 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 8 muffins

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 80 gram fijne suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 125 ml zure room
  • 1 ei
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil
  • 40 ml plantaardige olie ik heb olijfolie gebruikt
  • 75 gram banaan fijngehakt

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC (Heteluchtoven op 160ºC).
  2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Voeg de suiker en kaneel toe en roer alles door elkaar.

  3. Neem een andere kom en doe daar de zure room, eieren, citroenschil en olie in en roer alles door elkaar. Roer vervolgens het zure room mengsel voorzichtig door het bloemmengsel.
  4. Spatel de banaan door je deegmengsel toe en vul de vormpjes.
  5. Bak de muffins 30-40 minuten in de oven en test of de muffin gaar is door er met een prikker of breinaald in te prikken.

Notities

TIP: hoe weet je of een cake gaar is? Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.

Dit recept voor muffins met banaan en kaneel is gebaseerd op een recept uit kookboek “Modern Classics deel 2” van Donna Hay. Heerlijke recepten van koekjes, gebak, cake en desserts met foto’s waarbij het water je al in de mond loopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.