Mediterrane traybake met kip en basilicumsaus

Een vriendin van mij vertelde heel enthousiast over traybakes: je legt groente, vlees en/of vis op een bakplaat en laat de oven het werk doen. Ik kende het nog niet. Maar nu ik deze Mediterrane traybake met kip en basilicumsaus heb geproefd ben ik overstag. Wat makkelijk! En vooral: wat lekker!

Mediterrane traybake met kip en basilicumsaus; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; mediterraan; kip; paprika; courgette;

Mediterrane traybake met kip en basilicumsaus maken

Het is heel eenvoudig om een traybake te maken: je maakt groenten, vlees en/of vis schoon en snijd ze grof. Je schept alles om met wat olie en legt het op een bakplaat. Daarna laat je alles roosteren in de oven.

Het enige waar je rekening mee moet houden, zijn de verschillende garingstijden. Hardere groenten moeten ongeveer een half uur roosteren. Vlees, vis en zachte groenten vaak maar 15 minuten. In dit recept worden daarom eerst paprika, courgette en lente-ui geroosterd en worden halverwege de baktijd kerstomaatjes, olijven en kip toegevoegd.

Dit gerecht wordt geserveerd met een basilicum saus. Daarvoor worden basilicumblaadjes gepureerd met pijnboompitten en olijfolie. De saus geeft een heerlijk accent aan de geroosterde kip en groenten.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Kipfilet of kippendijfilet

Ik vervang kipfilet in recepten regelmatig door kippendijfilet. Kippendijfilet is doorgaans goedkoper dan kipfilet. Het heeft wat mij betreft meer smaak en het blijft malser tijdens het bakken. Het is echter wel wat vetter dan kipfilet. Ook zijn het geen mooie stukjes vlees. 

Als los stukje vlees vind ik de kippendijfilet minder geschikt. Maar in blokjes, zoals in deze Mediterrane traybake met kip en basilicumsaus, vind ik het een prima vervanger.

Kijk HIER voor meer gerechten met kip.

Meer mediterrane recepten

Een mediterraan recept is een recept uit de  keuken van landen rondom de Middellandse zee. Denk bijvoorbeeld aan de keukens van Spanje, Italië of Griekenland.

Kenmerkend voor de mediterrane keuken zijn recepten met veel verse groenten, vis en mager vlees. Verse kruiden en ingrediënten van  goede kwaliteit zorgen voor veel smaak in de gerechten.

Kijk HIER voor meer mediterrane recepten.

Mediterrane traybake met kip en basilicumsaus

Bij deze Mediterrane traybake met kip en basilicumsaus doet de oven het meeste werk. Makkelijk om te maken en erg lekker!

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword courgette, gele paprika, kerstomaten, kipfilet, zwarte olijven
Voorbereiden 15 minuten
Oven 30 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 250 gram kerstomaatjes gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 300 gram kippendijfilet of kipfilet
  • 5 bosuitjes / lente-uitjes
  • 1 potje kalamata olijven gehalveerd
  • 2 eetlepels olijfolie (om te bakken)
  • zout
  • zwarte peper
  • Italiaanse kruiden
  • 15 gram basilicum alleen de blaadjes
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 75 ml olijfolie (voor de basilicumsaus)

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

  2. Maak de courgette schoon. Snijd in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes. Maak de paprika schoon. Snijd in vieren en vervolgens in brede repen. Snij de lente-uitjes in stukken van ongeveer 1 cm. Schep de groenten om met 1 eetlepel olijfolie en verspreid over de bakplaat. Rooster de groenten ca. 30 minuten in de oven.

  3. Snijd ondertussen de kippendijfilet in stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Schep de kipfilet om met de 1 eetlepel olijfolie, de kerstomaten, knoflook en olijven. Breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden.

  4. Neem de bakplaat na ca. 15 minuten uit de oven en spreid de kipfilet met de overige groenten over de bakplaat. Plaats de bakplaat terug in de oven en rooster alles voor de resterende 15 minuten.

  5. Maak ondertussen de basilicumsaus. Pureer hiervoor de basilicum met de olie en pijboompitten.

  6. Verdeel de kip en groenten over twee borden of kommen en sprenkel de basilicum saus erover.

Dit recept is een combinatie van diverse recepten die ik heb gevonden op de website van Albert Heijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.