Maaltijdsalade met witlof en bleekselderij

Witlof heeft een unieke bittere smaak. Soms kan ik zomaar ineens naar die smaak verlangen. Ik ken witlof alleen maar gekookt of in het bekende hamrolletje met kaassaus. Ook een witlofsalade als bijgerecht ken ik. Maar door deze maaltijdsalade met witlof en bleekselderij heb ik ontdekt dat je deze salade ook heel goed als hoofdgerecht kunt eten.

Maaltijdsalade met witlof en bleekselderij; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; walnoten; pecannoten; ham; kaas

Maaltijdsalade met witlof en bleekselderij maken

Zoals zoveel maaltijdsalades is ook dit gerecht heel eenvoudig om te maken. Je snijdt alle ingrediënten in blokjes en je maakt een dressing van yoghurt mayonaise en citroensap. Even alles mengen en over de borden verdelen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Variëren met de maaltijdsalade met witlof een bleekselderij

Witlof combineert heel goed met zoetige smaken van fruit of wortel en met de zoutige smaken van ham of kaas. Er zijn dan ook vele variaties mogelijk bij deze salade:

  • Vervang de appel door geraspte winterpeen of wortel
  • Vervang de appel door ander fruit zoals mango, mandarijn of banaan
  • Voeg stukjes dadel of rozijnen toe
  • Vervang de walnoten door pecannoten of hazelnoten
  • Vervang de kaas door blauwschimmelkaas
  • Vervang de ham de gerookte kipfilet
  • Voeg blokjes rode paprika toe
  • Voeg fijngesneden peterselie toe aan de salade
  • Voeg kerriepoeder of paprikapoeder aan de dressing toe
koken & tafelen algemeen

Bleekselderij schillen

Bleekselderij kan soms erg draderig zijn. Daarom vind ik het lekkerder om de bleekselderij te schillen. In het onderstaande filmpje wordt getoond hoe je bleekselderij schoonmaakt en schilt.

Maaltijdsalades

Ik ben dol op maaltijdsalades. Je kunt er zoveel verschillende smaken aan toe voegen dat een maaltijdsalade nooit saai wordt. Kijk HIER voor meer recepten van maaltijdsalades.

Maaltijdsalade met witlof en bleekselderij

Witlof dit keer niet als bijgerecht maar als maaltijdsalade met bleekselderij, ham, kaas en walnoten. Staat binnen 20 minuten op tafel.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword appel, bleekselderij, citroen, kaas, walnoten, witlof
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 2 stronkjes witlof
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 appel
  • 1 handje walnoten
  • 2 eetlepels oude kaas in kleine blokjes
  • 2 eetlepels ham (van een hamplak) in kleine blokjes
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1-2 eetlepels yoghurt
  • peper
  • zout

Bereiden

  1. Schil de bleekselderij, zodat de draden verwijderd zijn. Snij de bleekselderij door de midden en in kleine stukjes.
  2. Snijd de harten uit de witlof en snij in dunne reepjes.
  3. Snijd de appel in kleine blokjes. Snijd de walnoten grof.

  4. Maak een dressing van mayonaise, yoghurt en citroensap. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Schep de witlof, bleekselderij, appel, ham en kaas door de dressing en verdeel de salade over 2 borden.

Deze maaltijdsalade met witlof en bleekselderij is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website Jaimy’s Kitchen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.