Maaltijdsalade met asperges en ham

Verse asperges zijn maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar en daar wil ik optimaal gebruik van maken. Maar een beetje variatie is wel lekker, daarom maak ik dit keer een heerlijke maaltijdsalade met asperges en ham.

Maaltijdsalade met asperges en ham; recept; recepten; maaltijdsalade; salade; hoofdgerecht; hoofdgerechten; asperge; asperges; ei; eieren; ham; hamblokjes; croutons; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaten; kerstomaatjes

Maaltijdsalade met asperges en ham maken

Deze maaltijdsalade staat binnen 25 minuten op tafel. Ik heb groene asperges gebruikt, deze hoef je niet te schillen. Maar je kunt ook witte of paarse asperges gebruiken.
Je begint met het maken van de croutons en het koken van de asperges en eieren. Ondertussen maak je een dressing en snijd je de rest van de ingrediënten. Als alles gaar is combineer je de ingrediënten tot een heerlijke salade.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Asperges

Ik heb voor dit recept groene asperges gebruikt. Maar je kunt ook witte of zelfs paarse asperges gebruiken. Het asperge seizoen is in Nederland vrij kort. In de maanden april, mei en juni zijn Nederlandse asperges doorgaans goed verkrijgbaar. In de overige maanden vind je vooral geïmporteerde asperges in de supermarkt. Dit zijn meestal groene asperges.

Witte asperges groeien onder de grond, groene en paarse asperges groeien boven de grond. Er is een duidelijk smaakverschil. Het hangt van je eigen voorkeur af welke asperge je de lekkerste vindt. Voordeel van groene en paarse asperges vind ik dat je deze doorgaans niet hoeft te schillen. Maar persoonlijk vind ik de witte asperges het lekkerst.

Maaltijdsalades

Ik ben dol op maaltijdsalades. Je kunt er zoveel verschillende smaken aan toe voegen dat een maaltijdsalade nooit saai wordt. Kijk HIER voor meer recepten van maaltijdsalades.

Maaltijdsalade met asperges en ham

Dit is een heerlijke maaltijdsalade met asperges en ham in een romige dressing van yoghurt. De salade staat binnen een half uur op tafel.
Menugang Hoofdgerecht
Keyword asperges, ei, ham, kerstomaten, sla
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 100 gram gemengde sla
  • 350 gram groene asperges
  • 2 eieren
  • 150 gram hamblokjes
  • 250 gram kerstomaten gehalveerd
  • 2 boterhammen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels peterselie fijngesneden

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel honing
  • sap van een halve citroen
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • Peper
  • zout

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de boterhammen in blokjes en schep ze in een bakblik om met 2 eetlepels olie. Bak de croutons in de oven in 15 minuten goudbruin en knapperig. Laat de croutons afkoelen.
  3. Kook de eieren in ca. 7 minuten bijna hard. Laat schrikken. Pel de eieren en snijd ze in vieren.
  4. Maak de asperges schoon, snijd ze in drieën en kook ze in ca. 10 minuten gaar.
  5. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
  6. Giet de asperges af en laat even afkoelen.
  7. Schep de asperges, sla, hamblokjes, kerstomaten en peterselie door de dressing en verdeel over twee borden.
  8. Verdeel de eieren en croutons over de borden.

Dit recept voor een maaltijdsalade met asperges en ham is gebaseerd op een recept van de website Leuke Recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.