Linzen met spek en tomaten

Deze linzen met spek en tomaten eet je als bijgerecht bij gebakken vis of een lekkere worst. Maar je zou het ook op zichzelf als hoofdgerecht kunnen eten, want het is behoorlijk vullend. Linzen met spek en tomaten, linzen, pancetta, spek, tomaten, bleekselderij, recept, recepten, hoofdgerecht, hoofdgerechten, bijgerecht, bijgerechten,

Linzen met spek en tomaten maken

Je moet wel even de tijd nemen voor dit recept. Ik gebruik gedroogde linzen en die moeten wat langer koken. Voor deze stoofschotel worden eerst de spekblokjes gebakken. Daarna worden de uien en bleekselderij even meegebakken. Tot slot worden tomatenblokjes, vleesbouillon en de linzen toegevoegd. Laat alles zo’n drie kwartier pruttelen, totdat de linzen beetgaar zijn. Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Pancetta

Voor de dit gerecht gebruik ik meestal pancetta. Pancetta is een Italiaans spek. Pancetta is op smaak gebracht met kruiden zoals zout, peper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Je kunt pancetta vervangen door gerookt spek. Gerookte spek is echter wel een stuk zouter dan pancetta.

Wat eet je bij de linzen met spek en tomaten?

Ik serveer vaak een lekkere worst bij deze linzen met spek en tomaten. Onze slager heeft bijvoorbeeld lekker kruidige wildzwijnsworstjes. Die smaken hier heerlijk bij! Maar ook een simpel stukje gebakken kabeljauw doet het prima bij dit gerecht. Je kunt de linzen met spek en tomaten eventueel ook als hoofdgerecht eten. In dat geval vind ik het lekker om er vlak voor het serveren spinazie doorheen te scheppen en dat even te laten slinken. Dat geeft net wat extra smaak aan dit gerecht.

Pancetta

Pancetta is een Italiaans spek. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Je kunt pancetta zowel rauw als gebakken eten. Pancetta is te vervangen door ontbijtspek. Beide soorten spek zijn afkomstig van de buik van een varken, worden gepekeld en gedroogd. Bij ontbijtspek worden echter, in tegenstelling tot pancetta, geen andere kruiden en specerijen toegevoegd.

Een restje bleekselderij

Voor dit recept heb je maar 2 stengels bleekselderij nodig. Van de rest van de bleekselderij maak ik de volgende dag een bleekselderij salade met komkommer en maïs.

Meer recepten van bijgerechten

Een lekkere salade, komkommer of toch liever iets warms? Kijk HIER voor alle recepten van bijgerechten op deze website.

Linzen met spek en tomaten

Deze linzen met spek en tomaten eet je als bijgerecht bij gebakken vis of een lekkere worst. Eventueel kun je het ook als hoofdgerecht eten.

Menugang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword bleekselderij, gepelde tomaten, linzen, pancetta
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram gedroogde linzen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram pancetta of gerookte spek (in blokjes)
  • 1 grote ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 750 ml vleesbouillon

Bereiden

  1. Spoel de linzen in een zeef af met koud water en laat ze uitlekken.
  2. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan en bak hierin de spekblokjes in 5 minuten op middelhoog vuur uit. Schep de ui en bleekselderij erbij en bak het geheel 3-4 minuten. Roer de linzen en blokjes tomaat met aanhangend vocht door het spek-groentemengsel en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel op smaak met zout en (versgemalen) peper en breng het aan de kook.
  3. Laat het met de deksel op de pan in 40 minuten op zacht vuur gaar worden.

Notities

Lekker met gebakken vis of worst

Dit recept heb ik gevonden op de website van Albert Heijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.