Lemon curd macarons

Deze lemon curd macarons zijn ook weer een heerlijk recept van mijn collega Suuz. Ik heb er veel te veel van gesnoept, deze zijn gewoon te lekker. En ook zo mooi om te zien!

Lemon curd macarons; recept; recepten; macaron; macarons; zoet; koek; koekje; citroen; lemon curd

Lemon curd macarons maken

Hieronder vind je twee receptenkaarten met de ingrediënten en instructies voor de macarons en voor de lemon curd. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaarten kun je het recept afdrukken.

Tips van Suuz

Het heeft mij uiteindelijk 4 keer gekost om tot perfecte macarons te komen. Met deze tips die ik op internet heb gevonden is het mij uiteindelijk gelukt:

  • Splits de eiwitten de avond van te voren en laat een nachtje afgedekt in de koelkast staan. Laat ze wel op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat verwerken. 
  • Ik werk met een rvs beslag kom, je kunt deze perfect ontvetten met citroensap en je gardes ook, zodat je je eiwitten perfect kan kloppen. 
  • Eén van de beste tips die ik gevonden heb is: ken je oven. In mijn oven krijgen de macarons alleen die mooie rijs met dat “voetje” als ze boven in staan. Maar als je ze daar te lang laat staan dan wordt de bovenkant te gaar en de onderkant niet genoeg. Dus wat ik doe met mijn oven is 10 minuten boven in en dan 10 minuten onderin. 
  • Je moet de macarons na ongeveer 20-25 minuten kunnen bewegen van de plaat. Als je dat niet kunt, zijn ze nog niet gaar dus even terug de oven in.
  • Overigens teken ik geen rondjes af op het bakpapier maar spuit ik uit de losse pols. En dan als ik de lemon curd ga spuiten, zoek ik de beste vormen bij elkaar.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 115 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 13 gram
Vet per portie: ca. 7 gram
Eiwit per portie: ca. 1 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website Eef kookt zo, waar het basisrecept voor de macarons te vinden is.

Amandelmeel

Voor de macarons word amandelmeel gebruikt. Amandelmeel bestaat uit fijngemalen, geblancheerde amandelen. Amandelen worden omhuld door een dun, bruin vliesjes. Door amandelen kort te koken (blancheren) laat dit vliesje los. De witte amandel wordt dan gemalen tot meel.

Amandelmeel is glutenvrij en bevat in vergelijking tot tarwemeel veel minder koolhydraten. Amandelmeel bakt heel anders dan tarwemeel. De verhoudingen van de ingrediënten van een amandelcake zijn daarom heel anders dan die van een cake met tarwemeel.

Bekijk HIER alle recepten met amandelmeel.

Recepten van Suuz

Dit artikel is afkomstig van mijn collega Suuz. Op de afdeling waar ik werk wordt dagelijks over eten gepraat. We wisselen allerlei lekkere tips en recepten met elkaar uit. En uiteraard nemen we regelmatig wat lekkers voor elkaar mee.

Suuz neemt graag eigen baksels voor ons mee en elke keer worden die weer met veel gejuich ontvangen. Ik stel dan ook graag mijn blog beschikbaar om haar overheerlijke recepten te delen. Kijk HIER voor de recepten van Suuz.

Lemon curd

Menugang Chutney
Keyword citroen, ei
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • rasp van 2 flinke citroenen
  • sap van 2 flinke citroenen (ongeveer 130 ml)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren geklutst

Bereiden

  1. Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap om velletjes en pitjes te verwijderen.
  2. Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Dit recept maak je au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water. Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
  3. Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel en voeg dan ook de eieren toe. Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

  4. Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Terwijl de lemon curd afkoelt, dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke juiste dikte.

  5. Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

Lemon curd macarons

Deze lemon curd macarons zijn gevuld met een zelfgemaakte lemon curd. Door de macarons met gele kleurstof te kleuren, krijg je deze prachtige macarons.

Menugang Zoete snack
Keyword amandelmeel, ei
Voorbereiden 10 minuten
Wachttijd 30 minuten
Oven 25 minuten
Porties 20 macarons
Voedingswaarde 115 kcal

Ingrediënten

  • 2 eiwitten op kamertemperatuur
  • snuf zout
  • 50 gram fijne suiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram amandelmeel
  • gele kleurstof
  • 1 portie zelfgemaakte lemon curd

Bereiden

  1. Klop het eiwit stijf en voeg er, zodra het eiwit bijna helemaal stijf is, een snufje zout en de fijne suiker aan toe. Mix tot de eiwitten helemaal stijf zijn.
  2. Zeef de poedersuiker en amandelmeel door een fijne zeef en voeg dit toe aan het eiwit samen met de kleurstof. Spatel dit voorzichtig om tot een glad beslag dat licht begint te glanzen. Spatel je te lang door dan wordt de binnenkant van de macaron hol of breekt de bovenkant. Spatel je te kort dan krijg je geen gladde bovenkant of geen voetje aan de macaron.
  3. Leg het bakpapier alvast op een ovenplaat (je wilt straks niet de macarons moeten verplaatsen) en vul een spuitzak met het beslag. Spuit de macarons op het bakpapier tot het beslag op is. Doe dit eventueel in twee delen indien nodig. Neem een handdoek en laat hier de bakplaat een paar keer op “vallen” zodat overtollige luchtbelletjes uit de macarons gaan.
  4. Laat nu de macarons ongeveer 20 tot 30 minuten opstijven (mag ook iets langer). Je moet met je vinger over de macaron kunnen gaan zonder dat het beslag aan je vingers plakt.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 140 graden en bak daarna de macarons in 20 minuten af. Laat ze daarna volledig afkoelen en je zou ze makkelijk van het bakpapier af moeten krijgen. Plakken ze nog? Dan zijn je macarons niet gaar en moeten ze nog even langer de oven in.
  6. Als de macarons helemaal zijn afgekoeld kun je ze vullen met de lemon curd. Doe de lemon curd in een spuitzak, pak vervolgens een macaron en spuit een beetje lemon curd erop. Druk een andere macaron er voorzichtig op. Herhaal tot alle macarons aan elkaar zitten door een beetje lemon curd.

Notities

Handig om te weten: de macarons kun je ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.

Het recept van de lemon curd komt van de website Laura’s Bakery. Het basisrecept voor de macarons komt van de website Eef kookt zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.