Kruidige stoofpot met haas

In de supermarkten kun je op dit moment volop hertenbiefstuk of hazenrugfilet kopen, maar stoofvlees van wild zie je minder vaak. Onze poelier op de markt had stoofvlees van haas. Ik heb er deze heerlijke kruidige stoofpot met haas van gemaakt. Je kunt voor dit recept ook ander (wild)stoofvlees gebruiken.

Kruidige stoofpot van haas; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; stoofpot; haas; wild; kruidkoek; ontbijtkoek

Kruidige stoofpot met haas maken

Zoals bij elke stoofpot moet je voldoende tijd uittrekken om dit gerecht te maken. Het gerecht moet namelijk ongeveer 2,5 uur stoven. Het bereiden van de stoofpot is echter niet moeilijk. Je hoeft alleen de groenten te snijden en alles even aan te braden.

In dit recept wordt onder meer ontbijtkoek gebruikt om de stoofpot smaak te geven. De ontbijtkoek zorgt voor een lekker kruidige smaak in deze stoofpot en bindt tegelijkertijd de saus. Voor een wat dikkere saus kun je eventueel meer ontbijtkoek toevoegen. Dit maakt het gerecht echter wel iets zoeter.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze kruidige stoofpot met haas afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 698 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 96 gram
Vet per portie: ca. 15 gram
Eiwit per portie: ca. 40 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer recepten met wild

Het traditionele wildseizoen start op 15 oktober, omdat vanaf dat moment de jacht op fazanten en hazen is toegestaan. Het wildseizoen loopt tot het einde van het jaar. Wild heeft een uitgesproken, pure smaak. Deze smaak combineert erg goed met bijvoorbeeld een fruitige saus of een portsaus. Kijk HIER voor meer recepten met wild op deze website.

Kruidige stoofpot van haas

Zoals bij elke stoofpot moet je voldoende tijd uittrekken om dit gerecht te maken. Het gerecht moet namelijk ongeveer 2,5 uur stoven. Het bereiden van de stoofpot is echter niet moeilijk. Je hoeft alleen de groenten te snijden en alles even aan te braden.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword haas, wild
Voorbereiden 20 minuten
Wachttijd 3 uur
Vlees op kamertemperatuur laten komen 1 uur
Bereidingstijd 3 uur 20 minuten
Porties 2 personen
Voedingswaarde 698 kcal

Ingrediënten

 • 500 gram stoofvlees van haas
 • 1 ui
 • 1 kleine winterwortel
 • 2 tenen knoflook
 • 80 ml rode wijn
 • 240 ml wildfond
 • 3 plakjes ontbijtkoek
 • 2 blaadjes laurier
 • 3 kruidnagels
 • peper
 • zout
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 25 gram boter

Bereiden

 1. Haal het stoofvlees minimaal 1 uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

 2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Was de winterwortel en snijd deze in plakjes. Snijd de haas in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. 

 3. Verhit op hoog vuur de olijfolie in een gietijzeren pan. Voeg de boter toe en laat smelten. Schroei al omscheppend het vlees dicht. Het is belangrijk dat het vlees snel dichtschroeit, anders wordt het taai. Verwerk het vlees eventueel in kleine porties om te voorkomen dat de pan teveel afkoelt.

 4. Voeg de  ui, knoflook en winterpeen toe aan het vlees en bak even mee.

 5. Voeg de rode wijn, wildfond, ontbijtkoek, laurier en kruidnagel toe en breng het vocht tegen de kook aan (niet laten koken!). Zet het vuur lager zodra er belletjes in het kookvocht ontstaan. Laat het gerecht met de deksel op de pan ongeveer 2,5 uur op zacht vuur stoven.

 6. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels. Breng de wildstoof op smaak met peper en zout.

Notities

TIP: het stoofvocht met smaakmakers is voldoende voor ongeveer 1,5 kilo stoofvlees. Als je dit recept voor meerdere personen maakt, voeg je alleen extra vlees en groenten toe.

Dit recept voor een kruidige stoofpot met haas is geïnspireerd op een recept dat ik gevonden heb op de website Uit Pauline’s keuken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.