Komkommersiroop

In een eerder bericht schreef ik al eens over happy drinks: happy drinks zijn lekkere alcoholvrije drankjes met een kick. Het Trimbosinstituut heeft een receptenboekje uitgegeven met recepten voor happy drinks. En uit dat boekje heb ik dit keer het recept voor komkommersiroop gemaakt.

komkommersiroop; recept; recepten; drinken; drankje; siroop; komkommer; suiker; alcoholvrij; ginger ale;

Komkommersiroop maken

Deze siroop is heel eenvoudig om te maken. Je pureert komkommer met wat water en je laat dit uitlekken. Het uitlekvocht verwarm je met suiker zodat je een siroop krijgt. De siroop is erg zoet met een intense komkommersmaak.

Omdat deze siroop erg zoet is, verdun je deze met water of ginger ale. Gebruik 20 ml komkommersiroop voor 100 ml water of ginger ale.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze komkommersiroop afdrukken.

Happy drinks

Het Trimbosinstituut heeft een receptenboekje uitgegeven met recepten voor happy drinks. Happy drinks zijn lekkere alcoholvrije drankjes met een kick.

Dit recept voor komt ook uit dit receptenboekje. Eerder maakte ik al groene ice tea met frambozensiroop.

Komkommersiroop bewaren

Ik bewaar de komkommersiroop in weckflesjes. Deze flesjes moeten vooraf gesteriliseerd worden. Ik doe dat altijd in de oven. Dat gaat als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 120°C.
 2. Was de flesjes en doppen indien nodig af en spoel de flesjes en doppen vervolgens goed schoon met heet water.
 3. Zet de nog vochtige flesjes en doppen met de opening naar boven in de oven. Laat de flesjes minimaal 15 minuten in de oven staan.
 4. Was ondertussen ook de rubberen ringen van de weckflesjes af en spoel goed na. Leg de rubberen ringen tot gebruik in een bakje koud water.
 5. Haal de flesjes en doppen uit de oven. Gebruik daarvoor een tang of ovenwanten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de flesjes niet aanraakt. Zet de hete flesjes op een handdoek (als je de flesjes op een koud aanrecht zet, kunnen ze breken)
 6. Als het glas voldoende is afgekoeld, plaats je de rubberen ring op de dop en monteer je de beugels van de flesjes.
 7. Vul de flesjes met een trechter. Zorg er daarbij voor dat de rand van de flesjes schoon blijft. Sluit de flesjes direct na het vullen.

Komkommersiroop

Voor een lekker fris alcoholvrij drankje mix je komkommersiroop met ginger ale of water.

Menugang Drankjes
Keyword komkommer
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 4 dl

Ingrediënten

 • 300 gram komkommer ongeschild
 • 325 gram kristalsuiker
 • 200 ml water

Bereiden

 1. Snijd de komkommer in stukken (schillen is niet nodig), voeg 200 ml water toe en pureer het geheel met een staafmixer. Zeef het vervolgens (gebruik eventueel kaasdoek om te zeven).

 2. Verwarm het komkommervocht met de kristalsuiker totdat de suiker in het komkommervocht is opgelost. Dan direct van het vuur halen en in gesteriliseerde flessen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.