Kipfilet in romige witte wijnsaus

Dit recept van kipfilet in romige witte wijnsaus komt uit een hele oude Allerhande. Ik maakte het vroeger vaak klaar bij feestelijke etentjes, zoals het kerstdiner. Maar inmiddels was het recept al jaren in de vergetelheid geraakt. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Kipfilet in romige witte wijnsaus; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; kip; kipfilet; witte wijn; spinazie; druif; druiven; slagroom

Kipfilet in romige witte wijnsaus

Dit recept van kipfilet in romige witte wijnsaus is een variatie op het bekende Franse recept voor “coq au vin”, waarbij kip gestoofd wordt in rode wijn. In dit recept wordt de kipfilet gepocheerd in witte wijn en bouillon. Daarna wordt een romige saus gemaakt met het pocheervocht, slagroom en druiven. De kipfilet wordt geserveerd op een bedje van rauwe spinazie.

De kipfilet krijgt door de bouillon waarin deze gepocheerd wordt een lekkere smaak. De saus is romig en licht zuur door de witte wijn en de druiven geven er een lekker zoet accent aan. Heel eenvoudige smaken, maar wel bijzonder en lekker.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze kipfilet in romige witte wijnsaus afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Wat is pocheren?

In dit recept wordt kipfilet gepocheerd in witte wijn en bouillon. Bij pocheren wordt de temperatuur van het kookvocht net onder het kookpunt gehouden, doorgaans tussen de 80 en 95 graden Celsius. De kipfilet wordt daardoor heel langzaam gaar en blijft veel sappiger. Ook kun je hiermee extra smaak aan de kipfilet geven.

Borden voorverwarmen

De gepocheerde kipfilets worden voor het serveren warm gehouden onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord. Er zijn diverse manieren om borden voor te verwarmen. Ik vind het zelf makkelijk om de borden voor te verwarmen in een oven van 60°C.

Meer recepten met kip

Kip is een enorm veelzijdig stuk vlees en daarom vind je diverse recepten op mijn website. Kijk HIER voor meer recepten met kip.

Kipfilet in romige witte wijnsaus

Dit recept van kipfilet in romige witte wijnsaus is een variatie op het bekende Franse recept voor “coq au vin”, waarbij kip gestoofd wordt in rode wijn. In dit recept wordt de kipfilet gepocheerd in witte wijn en bouillon.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Keyword druiven, kipfilet, slagroom, spinazie, witte wijn
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

 • 100 gram witte druiven zonder pit (eventueel uit blik)
 • 50 gram verse spinazie gewassen
 • 2 kipfilets van ca. 200 gram
 • 2 dl droge witte wijn
 • ½ kippenbouillontablet
 • 1 eetlepel boter
 • 1 eetlepel bloem
 • 125 ml slagroom
 • zout
 • peper

Bereiden

 1. Halveer de druiven
 2. In pan kip, wijn, 1 dl water en bouillontablet aan de kook laten komen. In ca. 12 minuten kip tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). Met schuimspaan kipfilet uit de pan op een voorverwarmd bord scheppen. Afdekken met aluminiumfolie en warm houden.

 3. Pocheervocht zeven. In steelpan boter smelten. Bloem erdoor roeren. Scheutje voor scheutje pocheervocht toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus ontstaat. Net zoveel pocheervocht toevoegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Slagroom en druiven erdoor roeren. Nog ca. 5 minuten zachtjes meewarmen (saus mag niet koken). Op smaak brengen met zout en peper.
 4. Intussen spinazie over twee borden verdelen. Kipfilet op spinazie leggen. Saus op en naast kip schenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.