Kip en paksoi in vijfkruidensaus

Deze recept voor kip en paksoi in vijfkruidensaus is bij mij een favoriet gerecht op een koude vrijdagavond. Vrijdagavond eten wij altijd op de bank en kijken we Netflix of de tv-series die wij de afgelopen week hebben opgenomen. Ik serveer dit gerecht dan met wat rijst en drink er een heerlijk wijntje bij.

Stoofpot van kip en paksoi in vijfkruidensaus; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; Chinees; Oosters; Aziatisch; kipfilet; kippenfilet; paksoi; vijfkruidenpoeder; fivespice

Hoe maak je deze kip en paksoi in vijfkruidensaus

De kipfilet wordt eerst gemarineerd in onder andere wat oestersaus en maïzena. Daardoor blijft deze bij het roerbakken lekker mals. Aan de kip wordt nog wat paksoi en bosui toegevoegd, maar de echte smaakmaker is de saus met vijfkruidenpoeder. Hoewel er maar een ½ theelepel van dit poeder in het gerecht gebruikt wordt is het duidelijk aanwezig. Dit maakt het gerecht naast lekker en pittig ook verwarmend. Wat mij betreft echt comfort food voor een koude avond.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Kipfilet of kippendijfilet

Ik vervang kipfilet in recepten regelmatig door kippendijfilet. Kippendijfilet is doorgaans goedkoper dan kipfilet. Het heeft wat mij betreft meer smaak en het blijft malser tijdens het bakken. Het is echter wel wat vetter dan kipfilet. Ook zijn het geen mooie stukjes vlees. 

Als los stukje vlees vind ik de kippendijfilet minder geschikt. Maar in blokjes, zoals ook in dit recept van rijst met kip en paprika gebruikt wordt, vind ik het een prima vervanger.

Kijk HIER voor meer gerechten met kip.

Meer Oosterse recepten

Ik maak regelmatig recepten uit de Oosterse keuken klaar. De Thaise keuken is favoriet, maar ook recepten uit de Chinese of Indische keuken vind ik lekker. Kijk HIER voor alle Oosterse recepten op deze website.

Stoofpot van kip en paksoi in vijfkruidensaus

Deze kip en paksoi in vijfkruidensaus is een mild pittig gerecht. De vijfkruidenpoeder zorgt voor een unieke zoetige smaak.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Oosters
Keyword gember, kipfilet, paksoi, vijfkruidenpoeder
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 350 gram kipfilet of kippendijfilet in blokjes
  • 2 eetlepels oestersaus
  • eetlepel maïzena
  • snuf zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • 1 theelepel gedroogde rode chilivlokken
  • dl kippenbouillon
  • 1 paksoi gewassen, grof gesneden
  • 2 eetlepels donkere sojasaus of ketjap
  • 2 eetlepels shaohsing rijstwijn of droge sherry
  • ½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 bosui fijngesneden

Bereiden

  1. Doe de oestersaus, zout, peper en 1½ eetlepel maïzena in een schaal en schep de kipfilet erdoor. Zet opzij.
  2. Verhit een wok op hoog vuur en doe de arachideolie erin. Voeg knoflook en gember toe en roerbak ca. 1 minuut. Bak de blokjes kip 3-4 minuten mee tot ze rondom bruin zijn. Kruid met de chilivlokken.
  3. Doe de kippenbouillon en paksoi in de wok en breng op smaak met sojasaus, rijstwijn en vijfkruidenpoeder.

  4. Meng 2 eetlepels maïzena in een kopje met 4 eetlepels koud water. Breng het gerecht aan de kook, bind het met de aangemengde maïzena en roer goed.
  5. Bestrooi het gerecht met bosui en serveer.

Notities

Lekker met: pandanrijst

Dit recept van kip en paksoi in vijfkruidensaus is gebaseerd op een recept uit het kookboek “China Modern” van Ching-He Huang. In dit kookboek beschrijft Ching-He Huang zowel recepten van bekende afhaalgerechten als moderne Chinese recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.