Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas (tapas)

Als ik snel iets bij de borrel wil hebben maak ik graag deze Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas graag klaar. Als ik haast heb kies ik er voor om de hartige koekjes gelijk na het oprollen in plakjes te snijden en af te bakken. Maar als je de tijd hebt is het lekkerder om de koekjes eerst een half uurtje in de koelkast te leggen. De koekjes worden luchtiger en krokanter als je het eerst koelt.

Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas; recept; recepten; snack; tapas; italiaans; bladerdeeg; parmaham; pesto; kaas; parmezaan; parmezaanse kaas

Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas maken

Dit recept voor hartige koekjes is heel eenvoudig: plakjes bladerdeeg bestrijken met pesto, bestrooien met kaas, wat Parmaham erop. Het bladerdeeg oprollen, even in de koelkast laten koelen, in plakjes snijden en de oven in.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas afdrukken.

Voedingswaarde van deze Italiaanse hartige koekjes

Voedingswaarde per koekje: ca. 75 Kcal
Koolhydraten per koekje: ca. 5 gram
Vet per koekje: ca. 5 gram
Eiwit per koekje: ca. 2 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Wat is Parmaham?

Parmaham (Italiaans: Prosciutto di Parma) is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam, de ham moet gemaakt worden van in Italië geboren en getogen varkens en mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden, vanwege het specifieke klimaat. Parmaham is herkenbaar aan een vijfpuntige kroon op de ham of op de verpakking. Een samenwerkingsverband van producenten, het Consorzio del Prosciutto di Parma, ziet erop toe dat de ham aan alle voorwaarden voldoet en dus parmaham mag heten.

Meer tapas recepten

Ik vind het heerlijk om een maaltijd samen te stellen met allerlei kleine hapjes. In het Spaans worden deze kleine hapjes tapas genoemd. Maar je hoeft je niet te beperken tot de Spaanse keuken. De tapas die ik maak komen uit allerlei landen. Kijk HIER voor meer tapas recepten

Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas

Deze Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas zijn erg makkelijk om te maken. Een heerlijk hapje bij de borrel of bij een tapas maaltijd.

Menugang Snack, Tapas
Keuken Italiaans
Keyword bladerdeeg, parmaham, Parmezaanse kaas, pesto
Wachten / koelkast 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 12 koekjes
Voedingswaarde 75 kcal

Ingrediënten

  • 2 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 2 plakjes Parmaham
  • 4 theelepels groene pesto
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt

Bereiden

  1. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een rechthoekige lap van ca. 18 x 12 cm. 

  2. Bestrijk het bladerdeeg met de pesto. Laat hierbij aan de randen van de korte zijde van de rechthoek ca. 1 cm vrij.  Verdeel de ham en geraspte kaas over de pestolaag en rol het deeg aan de korte zijde op. Laat de bladerdeegrol, gerold in plasticfolie, ca. 30 minuten koud worden in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  4. Neem het bladerdeeg uit de koelkast in snijd in 12 plakjes van ca. 1 cm dik. Leg de plakjes op de bakplaat. Bak de koekjes in 12 tot 15 minuten  lichtbruin en krokant. Serveer de koekjes lauwwarm of koud.

Bron Italiaanse hartige koekjes met Parmaham en kaas: dit recept kom uit het inmiddels niet meer bestaande tijdschrift Tip Culinair.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.