Hutspot van zoete aardappel en knolselderij

Mijn echtgenoot is overgevoelig voor aardappels en daarom eten wij nooit de gebruikelijke Hollandse stamppotten. Maar gelukkig kan mijn man wel zoete aardappels eten. Daarom experimenteer ik regelmatig met zoete aardappel in stamppot. Deze hutspot van zoete aardappel en knolselderij ziet er nagenoeg hetzelfde uit als gewone hutspot, maar de smaak is door de knolselderij wat kruidiger. Ik vind deze hutspot zelfs lekkerder dan de gewone hutspot van aardappel en wortel.

Hutspot van zoete aardappel en knolselderij; hoofdgerecht; hoofdgerechten; recept; recepten; hutspot; zoete aardappel; knolselderij; ui; bataat; bruine bonen

Hutspot van zoete aardappel en knolselderij maken

Dit gerecht is, net als de gewone hutspot, niet moeilijk om te maken. Je maakt de groenten schoon en snijdt deze in stukken. Vervolgens kook je alle groenten samen in één pan. Als de groenten gaar zijn stamp je ze grof door elkaar.

Ik heb bij deze hutspot ook een een klein blikje bruine bonen toegevoegd. Dit geeft wat bite aan de stamppot. Je kunt dit echter ook weglaten.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hutspot van zoete aardappel en knolselderij afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Zoete aardappel

Een zoete aardappel wordt ook wel een bataat genoemd. Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel. Een zoete aardappel is een knol die groeit op de wortels van de zoete-aardappelplant.

Ook de smaak van een zoete aardappel is heel anders dan de smaak van een gewone aardappel. Een zoete aardappel heeft meer een wortelsmaak en is ook oranje gekleurd als een wortel. Kijk HIER voor meer recepten met zoete aardappel.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 365 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 73 gram
Vet per portie: ca. 4 gram
Eiwit per portie: ca. 11 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Hutspot van zoete aardappel en knolselderij

Deze hutspot van zoete aardappel en knolselderij ziet er nagenoeg hetzelfde uit als gewone hutspot, maar de smaak is door de knolselderij wat kruidiger.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword bruine bonen, knolselderij, ui, zoete aardappel
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 2 personen
Voedingswaarde 365 kcal

Ingrediënten

 • 500 gram knolselderij
 • 250 gram zoete aardappel
 • 250 gram uien
 • 1 blikje bruine bonen afgespoeld en uitgelekt
 • 1 eetlepel (room)boter
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat

Bereiden

 1. Schil de knolselderij en zoete aardappels en snijd in stukken. Pel de uien en snijd in ringen.

 2. Doe de knolselderij, zoete aardappel en uien in een pan en vul deze met water totdat het net onder staat. Breng de groenten aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes doorkoken totdat de groenten gaar en zacht zijn.

 3. Giet de groenten af, maar bewaar het kookvocht. Stamp de groenten grof tot een hutspot. Voeg zoveel kookvocht als nodig is om een mooie puree te krijgen.

 4. Schep de bruine bonen door de hutspot. Door de warme groenten worden de bruine bonen vanzelf warm.

 5. Schep de boter door de hutspot. Blijf scheppen totdat de boter goed verdeeld en gesmolten is. Breng de hutspot op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Notities

TIP: ook lekker zonder de bruine bonen

Dit recept voor hutspot van zoete aardappel en knolselderij is geïnspireerd door een recept dat ik gevonden heb op de website Voedzaam & snel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.