Hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen

Het traditionele wildseizoen start op 15 oktober, omdat vanaf dat moment de jacht op fazanten en hazen is toegestaan. Het wildseizoen loopt tot het einde van het jaar. Wild heeft een uitgesproken, pure smaak. Deze smaak combineert erg goed met bijvoorbeeld een fruitige saus of een portsaus. Maar ook combinatie van een hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen is heerlijk.

Hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; wild; hert; hertenbiefstuk; zuurkool; paddenstoelen

Hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen maken

Wild vlees is vaak mager vlees. Mager vlees is sneller gaar en daarom is het belangrijk om het vlees niet te lang te bakken. Haal daarom de hertenbiefstukjes minimaal 1 uur van te voeren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees tijdens het bakken teveel krimpt en taai wordt.

Ook is het belangrijk om de hertenbiefstukjes voor het bakken goed droop te deppen. Hierdoor schroeit het vlees beter dicht bij het bakken.

Tot slot is het belangrijk om wild vlees een paar minuten te laten rusten voordat je het serveert. Indien je het vlees niet laat rusten, kunnen er sappen uitlopen als je het vlees aansnijdt.

Als je bovenstaande richtlijnen aanhoudt is dit recept niet moeilijk om te maken. De zuurkool wordt met wat slagroom gestoofd en terwijl de hertenbiefstukjes rusten bak je wat paddenstoelen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Borden voorverwarmen

De gebakken hertenbiefstukjes worden voor het serveren warm gehouden onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord. Er zijn diverse manieren om borden voor te verwarmen. Ik vind het zelf makkelijk om de borden voor te verwarmen in een oven van 60°C.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 375 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 12 gram
Vet per portie: ca. 22 gram
Eiwit per portie: ca. 38 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Meer recepten met wild

Het traditionele wildseizoen start op 15 oktober, omdat vanaf dat moment de jacht op fazanten en hazen is toegestaan. Het wildseizoen loopt tot het einde van het jaar. Wild heeft een uitgesproken, pure smaak. Deze smaak combineert erg goed met bijvoorbeeld een fruitige saus of een portsaus. Kijk HIER voor meer recepten met wild op deze website.

Hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen

Hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen is een heerlijke combinatie van herfstachtige smaken. Het gerecht leent zich goed voor een feestelijk etentje, maar is toch niet moeilijk om te maken. Het staat binnen een half uurtje op tafel.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken wild
Keyword hertenbiefstuk, paddenstoelen, zuurkool
Vlees op kamertemperatuur laten komen 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 375 kcal

Ingrediënten

 • 500 gram (wijn)zuurkool
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 125 ml slagroom
 • 4 eetlepels olijfolie
 • paar takjes verse tijm
 • 400 gram paddestoelenmelange
 • 4 hertenbiefstukjes van 150 gram
 • zwarte peper
 • zout

Bereiden

 1. Hertenbiefstukjes ca. 1 uur van tevoren uit de koelkast nemen en op kamertemperatuur laten komen.
 2. In zeef zuurkool laten uitlekken. Zuurkool met slagroom en paprikapoeder en een pan doen en voorzichtig aan de kook brengen. Zuurkool ca. 20 minuten afgedekt zachtjes laten stoven.
 3. Ondertussen tijm schoonspoelen, droogslaan en blaadjes van takjes rissen. Paddestoelen schoonvegen met keukenpapier.
 4. In koekenpan wat boter met 2 eetlepels olie verhitten. Hertenbiefstukjes op hoog vuur in 3 à 4 minuten bruin bakken. Bestrooien met zout en peper. Op voorverwarmd bord onder aluminiumfolie warmhouden. Paddestoelen en tijmblaadjes door bakvet scheppen. Paddestoelen op hoog vuur mooi bruin bakken en vocht laten verdampen. Op smaak brengen met zout en peper.
 5. In midden van borden bedje van zuurkool scheppen. Hierop hertenbiefstukjes leggen. Paddestoelen op biefstukjes scheppen.

Dit recept voor hertenbiefstuk met romige zuurkool en paddenstoelen is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website van Albert Heijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.