Hartige taart met pompoen en salie

Ik hoor vaak dat pompoen niet lekker is. Ik ben het daar niet mee eens. Pompoen kan vrij vlak zijn van smaak, maar met de juiste smaakmakers zoals in deze hartige taart met pompoen en salie is de pompoen en lekker zoetige basis. De smaken van deze hartige taart komen het best tot hun recht als je de taart lauwwarm serveert.

Hartige taart met pompoen en salie; recep; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; pompoen; salie; mascarpone; feta

Hartige taart met pompoen en salie maken

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf hartige taartdeeg te maken, doe ik dit bij al mijn hartige taarten. Je moet er dan wel even extra de tijd voor nemen, want het zelfgemaakte deeg moet een half uurtje rusten in de koelkast. Je kunt het zelfgemaakte deeg ook vervangen door kant-en-klaar deeg voor hartige taart.

Voor de vulling gebruik ik gare pompoen. Omdat ik het schillen van een pompoen een heel gedoe vind, rooster ik de hele pompoen in de oven. Na het roosteren kun je de schil van de pompoen heel eenvoudig verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden. De blokjes pompoen bewaar ik in de vriezer.

De vulling bestaat naast pompoen onder meer uit salie, feta en hazelnoten. Als de taart net uit de oven komt, proef je vooral de salie. Als je de taart lauwwarm serveert, komen de smaken van de overige ingrediënten, zoals de feta en hazelnoten, beter tot hun recht.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bakvormen voor hartige taart

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Welke pompoen gebruik je?

Voor deze hartige taart met pompoen en salie heb ik een Hokkaido pompoen gebruikt. Dat is een zachte, zoetige pompoen die zich goed leent voor roosteren. De Hokkaido pompoen is lekker als soep, puree of in blokjes.

De “gewone” pompoen is wat lichter oranje van kleur. Ook deze pompoen kan in de oven geroosterd worden. De pompoen is flauw van smaak en leent zich daarom met name goed voor soep.

Ook een flespompoen leent zich goed voor deze manier van roosteren. Een flespompoen heeft een wat nootachtige smaak en leent zich goed voor soepen. In een puree of in blokjes, vind ik de flespompoen weinig smaak hebben.

De Kabocha is een groene pompoen. De smaak is krachtiger dan die van Hokkaido. Ook de schil van de kabocha is eetbaar.

Hartige taart met pompoen en salie

De smaken van deze hartige taart met pompoen en salie komen het beste tot hun recht als je de taart lauwwarm serveer. Dan proef je ook de feta en hazelnoten in deze taart.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword ei, feta, hartige taart, mascarpone, pompoen, quiche, rode ui, salie, tijm
Wachttijd 15 minuten
Oventijd: 40 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram gare pompoen in blokjes
  • 1 rode ui grof gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden salie
  • 50 gram hazelnoten
  • 150 gram feta
  • 250 gram mascarpone
  • 3 eieren
  • peper
  • zout
  • gedroogde tijm

Bereiden

Voor het deeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Voor de vulling:

  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur. Voeg de pompoenblokjes en salie toe en warm alles goed door
  2. Klop de mascarpone en eieren glad en voeg naar smaak tijm, peper en zout toe.
  3. Rooster de hazelnoten in de droge koekenpan goudbruin en snijd grof.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C.
  5. Vet een quichevorm van ø 24 cm in met boter.
  6. Leg het deeg voor de hartige taart op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Bekleed de quichevorm met het deeg.
  7. Verspreid de pompoen over de bodem van de hartige taart. Verkruimel de feta erover en verdeel de hazelnoten erover. Giet het mascarponemengsel erover. Bak de taart ca. 40 minuten in de oven.

Notities

Tip: het zelfgemaakte deeg voor de bodem van de hartige taart kan vervangen worden door kant-en-klaar deeg voor een hartige taart.
Tip: Als je dit recept voor twee personen maakt, heb je een half ei nodig voor de bodem. Breek dan een ei in een kopje, klop dit los en voeg zoveel toe als je nodig hebt voor een soepel deeg.

Dit recept voor een hartige taart met pompoen en salie en geïnspireerd door een recept dat ik gevonden heb in het tijdschrift Foodies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.