Hartige taart met makreel en prei

Makreel heeft best wel een overheersende smaak. In combinatie met prei en kaas, zoals in deze hartige taart met makreel en prei, vind ik de makreel heerlijk.

Hartige taart met makreel en prei; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; makreel; vis; prei; kaas; oven; ovenschotel;

Hartige taart met makreel en prei maken

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf hartige taartdeeg te maken, doe ik dit bij al mijn hartige taarten. Je moet er dan wel even extra de tijd voor nemen, want het zelfgemaakte deeg moet een half uurtje rusten in de koelkast. Je kunt het zelfgemaakte deeg eventueel vervangen door kant-en-klaar deeg voor hartige taart.

Terwijl het deeg rust, maak ik alvast de vulling voor de taart. In dit recept wordt de taart gevuld met gerookte makreel en prei. De taart wordt gebonden met een papje van crème fraîche, eieren en kaas. Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bakvormen losse bodem

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Meer recepten met vis

Het Voedingscentrum adviseert om minimaal één keer per week vis te eten. Daar hebben wij geen enkele moeite mee! Er zijn zoveel lekker recepten met vis. Kijk HIER voor meer recepten met vis op deze website.

Hartige taart met makreel en prei

Makreel heeft best wel een overheersende smaak. In combinatie met prei en kaas, zoals in deze hartige taart met makreel en prei, vind ik de makreel heerlijk.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword hartige taart, makreel, prei, quiche, vis
Wachttijd 45 minuten
Oventijd: 45 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 2 preien
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerrie
  • ½ theelepel koriander
  • ½ theelepel komijn
  • zout
  • peper
  • 1 gerookte makreel
  • 3 eieren
  • 125 ml crème fraiche
  • 1-2 handjes geraspte kaas

Bereiden

Voor het deeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Voor de vulling:

  1. Maak terwijl het deeg in de koelkast rust de vulling voor de hartige taart. Snijd de prei in lengte doormidden en vervolgens in halve ringen. Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei kort, totdat deze zacht wordt. Voeg paprikapoeder, kerrie, koriander, komijn, zout en peper toe en bak nog even kort mee. Laat de prei in een zeef uitlekken.

  2. Maak de makreel schoon en verdeel in stukjes.

  3. Verhit de oven voor op 180°C.

  4. Klop de eieren los met de crème fraîche.

  5. Vet een quichevorm van ø 24 cm in met boter. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Vet de vorm in. Bekleed de quichevorm met het deeg.

  6. Verspreid de makreel en prei over de bodem van de hartige taart. Schenk het eiermengsel er overheen. Bestrooi daarna de taart met geraspte kaas. Bak de taart ca. 45 minuten in de oven.

Notities

Tip: het zelfgemaakte deeg voor de bodem van de hartige taart kan vervangen worden door kant-en-klaar deeg voor een hartige taart.

Tip: Als je dit recept voor twee personen maakt, heb je een half ei nodig voor de bodem. Breek dan een ei in een kopje, klop dit los en voeg zoveel toe als je nodig hebt voor een soepel deeg.

Dit recept voor een hartige taart met makreel en prei is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website 10 x gezonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.