Hartige taart met ham en eieren

Het is alweer bijna Pasen en daar horen natuurlijk eieren bij. Deze hartige taart met ham en eieren is een heerlijk gerecht om bij de Paaslunch te serveren. Je kunt de taart ook als hoofdgerecht serveren met een salade erbij.

Hartige taart met ham en eieren; lunch; lunchgerecht; hoofdgerecht; hoofdgerechten; recept; recepten; hartige taart; quiche; ham; ei; eieren; pasen

Hartige taart met ham en eieren maken

Deze hartige taart heeft een bodem van bladerdeeg en is gevuld met een romig mengsel van gepureerde ham, slagroom en eieren. Daarop komt nog een laagje kaas. Tot slot druk je gekookte eieren in de vulling. Na het bakken wordt de hartige taart geserveerd met toefjes tuinkers.

De hartige taart is heerlijk, maar ik vond het wel jammer dat de eieren aan de bovenkant een hard velletje hadden gekregen in de oven. Als tip geef ik daarom mee om de taart de laatste 10 minuten van de baktijd te bedekken met wat aluminiumfolie om het harde velletje te voorkomen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bakvormen losse bodem

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Hartige taart met ham en eieren

Deze hartige taart met ham en eieren is een heerlijk gerecht om bij de Paaslunch te serveren. Deze hartige taart heeft een bodem van bladerdeeg en is gevuld met een romig mengsel van gepureerde ham, slagroom en eieren.

Menugang Hoofdgerecht, Lunch
Keyword bladerdeeg, ei, ham, hartige taart, quiche, tuinkers
Voorbereiden 20 minuten
Oven 40 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 3 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • bloem
  • 100 gram gekookte ham in grove stukken
  • 125 ml slagroom
  • zout
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 75 gram belegen kaas geraspt
  • ½ bakje tuinkers

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Kook 4 eieren in 6 minuten bijna hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  3. Vet een springvorm van ca. 18 cm in met boter. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol ze uit tot een ronde lap van ca. 22 cm. Bekleed de vorm met het deeg en druk het deeg aan de rand goed aan. Snij het overtollige deeg langs de bovenrand weg.
  4. Maal de ham fijn in de keukenmachine, meng de slagroom en de 2 rauwe eieren erdoor. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Verdeel het hammengsel over de taartbodem. Strooi de kaas erover. Leg de gekookte eieren in het hammengsel.
  5. Bak de taart op een richel onder het midden van de oven 40 minuten goudbruin en gaar.
  6. Serveer de hamtaart warm of lauwwarm en garneer de taart vlak voor het opdienen met toefjes tuinkers.

Notities

TIP: bedek eventueel de taart de laatste 10 minuten van de baktijd met wat aluminiumfolie. Dit voorkomt een hard velletje op de eieren.

Het recept voor deze hartige taart met ham en eieren komt uit het inmiddels niet meer bestaande tijdschrift Tip Culinair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.