Hartige taart met geitenkaas en courgette

Ik noem mijzelf een flexitariër: ik eet regelmatig vlees of vis, maar zeker meerdere dagen in de week eet ik vegetarisch. Toch moest ik best even nadenken over een lekker recept voor een vegetarische vriendin die op bezoek kwam. Want als ik visite krijg, wil ik toch iets bijzonders op tafel zetten. Deze hartige taart met geitenkaas en courgette was helemaal geschikt voor een vegetarisch etentje.

recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; hartige taart; quiche; mediterraan; courgette; kerstomaat; kerstomaatjes; tomaat; tomaten; geitenkaas; pijnboompitten; oven; ovenschotel;

Hartige taart met geitenkaas en courgette maken

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf hartige taartdeeg te maken, doe ik dit bij al mijn hartige taarten. Je moet er dan wel even extra de tijd voor nemen, want het zelfgemaakte deeg moet een half uurtje rusten in de koelkast. Je kunt het zelfgemaakte deeg ook vervangen door kant-en-klaar deeg voor hartige taart.

Terwijl het deeg rust, maak ik alvast de vulling voor de taart. In dit recept wordt de taart gevuld met geitenkaas, courgette en kerstomaatjes. Pijnboompitjes zorgen voor wat knapperigheid. Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Bakvorm voor een hartige taart

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Meer recepten met courgette

Courgettes kunnen op heel veel manieren worden bereid. Bijvoorbeeld in een stoofpot of een hartige taart. Ook kun je spaghetti maken van courgette (courghetti). Kijk HIER voor meer recepten met courgette.

Quiche met geitenkaas en courgette

Deze vegetarische hartige taart en geitenkaas en courgette bevat ook nog kerstomaatjes en pijnboompitten. Het deeg voor de hartige taart maak je zelf.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Keyword courgette, ei, geitenkaas, hartige taart, kerstomaten
Voorbereiden 40 minuten
Oventijd: 40 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 1 courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 100 ml kookroom of slagroom
  • 3 eieren
  • zout
  • peper
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 50 gram pijnboompitjes

Bereiden

Voor het deeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Voor de vulling:

  1. Snijd, terwijl het deeg in de koelkast rust, de courgette in de lengte in vieren en dan in plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgetteplakjes goudbruin.

  2. Meng de eieren, kookroom en tijm en breng op smaak met zout en peper.

  3. Halveer de kerstomaatjes.

  4. Verwarm de oven voor op 200°C.

  5. Vet een quichevorm van ø 24 cm in met boter.

  6. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Vet de vorm in. Bekleed de quichevorm met het deeg.

  7. Verspreid de courgette over de bodem van de hartige taart. Verkruimel de geitenkaas erover en leg de kerstomaatjes met het snijvlak naar boven erop. Giet het ei-roommengsel erover en strooi de pijnboompitjes over de taart. Bak de taart ca. 40 minuten in de oven.

Notities

Tip: het zelfgemaakte deeg voor de bodem van de hartige taart kan vervangen worden door kant-en-klaar deeg voor een hartige taart.

Tip: Als je dit recept voor twee personen maakt, heb je een half ei nodig voor de bodem. Breek dan een ei in een kopje, klop dit los en voeg zoveel toe als je nodig hebt voor een soepel deeg.

 

Dit recept voor een hartige taart met geitenkaas en courgette is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website Smulweb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.