Hartige taart met chorizo en tomaten

De vulling van deze hartige taart met chorizo en tomaten bestaat uit slechts enkele ingrediënten. En toch barst de taart van de smaak. Ik gebruik het liefst een lekker pittige chorizo.

Hartige taart met chorizo en tomaten; recept; recepten; hartige taart; quiche; spaans; mediterraan; oven; chorizo; tomaat; tomaten; kerstomaat; kerstomaten; kerstomaatjes;

Hartige taart met chorizo en tomaten maken

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf een bodem te maken voor een hartige taart, doe ik dit bij elke taart. Je moet dan wel wat eerder beginnen, omdat het zelfgemaakt deeg na het kneden even moet rusten. Uiteraard kan het deeg ook vervangen worden door kant-en-klaar deeg voor een hartige taart.
Als je dit recept voor twee personen maakt, heb je een half ei nodig voor de bodem. Breek dan een ei in een kopje, klop dit los en voeg zoveel toe als je nodig hebt voor een soepel deeg.

Terwijl het deeg rust, maak ik de vulling voor de taart. De deegbodem wordt gevuld met uitgebakken stukjes chorizo, ui, peterselie en tomaten. Een mengsel van slagroom en ei zorgt voor de binding.
Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 730 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 36 gram
Vet per portie: ca. 50 gram
Eiwit per portie: ca. 30 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website van Albert Heijn, waar dit recept ook te vinden is. De voedingswaarde is gebaseerd op kant-en-klaar deeg voor een hartige taart.

Bakvormen losse bodem

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Chorizo

Chorizo is een Spaanse worstsoort met een kruidige smaak. Chorizo wordt gemaakt van grof zeer pittig. Paprikapoeder zorgt voor de rode kleur van de worst en de pittigheid. Daarnaast kunnen er ook andere kruiden aan de worst zijn toegevoegd zoals zout, oregano, knoflook of komijn.

Chorizo Pamplona is een bekende variant van deze worst. Chorizo Pamplona wordt gemaakt van fijner gehakt of zelfs gemalen varkensvlees.

Kijk HIER voor meer recepten met chorizo.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Hartige taart met chorizo en tomaten

De vulling van deze hartige taart met chorizo en tomaten bestaat uit slechts enkele ingrediënten. En toch barst de taart van de smaak. Ik gebruik het liefst een lekker pittige chorizo.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan, Spaans
Keyword chorizo, ei, hartige taart, kerstomaten, quiche, slagroom
Voorbereiden 10 minuten
Wachttijd 35 minuten
Voorbereiden van het deeg: 45 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 250 gram chorizoworst in kleine blokjes
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 6 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels verse peterselie fijngesneden
  • 350 gram kerstomaten gehalveerd
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiden

Voor het deeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Voor de vulling:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Bak de chorizo uit in een droge koekenpan. Schep de ui erdoor en laat 5 minuten meebakken.
  3. Leg de plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol ze uit tot een grote ronde lap. Bekleed hiermee een springvorm van 24 cm en snijd het overtollige deeg langs de rand weg.
  4. Klop de eieren met de slagroom en zout en peper.
  5. Verdeel het chorizomengsel over de hartige taart, strooi de peterselie erover en verdeel het eiermengsel over de taart. Leg de gehalveerde tomaten met het snijvlak naar boven erin en druppel de olijfolie erover. Maal er zwarte peper boven.
  6. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 35 minuten gaar. Laat hem even afkoelen en snijd hem in punten.

Notities

Tip: het zelfgemaakte deeg voor de bodem van de hartige taart kan vervangen worden door kant-en-klaar deeg voor een hartige taart.

Tip: Als je dit recept voor twee personen maakt, heb je een half ei nodig voor de bodem. Breek dan een ei in een kopje, klop dit los en voeg zoveel toe als je nodig hebt voor een soepel deeg.

Dit recept voor een hartige taart met chorizo en tomaten is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website van Albert Heijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.