Hartige taart met boerenkool en rookworst

Mijn echtgenoot is overgevoelig voor aardappels en daarom eten wij geen traditionele stamppotten met aardappel. Maar ik mis de stamppotjes wel! Daarom ben ik altijd op zoek naar recepten van stamppot zonder aardappels. Dit recept van hartige taart met boerenkool en rookworst is een leuke variant op een boerenkoolstamppot.

Hartige taart met boerenkool en rookworst; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; quiche; hartige taart; boerenkool; rookworst

Hartige taart met boerenkool en rookworst maken

Sinds ik heb ontdekt hoe lekker het is om zelf hartige taartdeeg te maken, doe ik dit bij al mijn hartige taarten. Je moet er dan wel even extra de tijd voor nemen, want het zelfgemaakte deeg moet een half uurtje rusten in de koelkast. Je kunt het zelfgemaakte deeg ook vervangen door kant-en-klaar deeg voor hartige taart.

In dit recept van boerenkoolquiche wordt de bodem van hartige taartdeeg gevuld met boerenkool. De boerenkool wordt op smaak gebracht met gebakken ui en kruiden. Om de taart te binden wordt er een mengsel van ei en slagroom over de boerenkool gegoten en tot slot worden er plakjes rookworst op de taart gelegd.  Behalve de aardappels zijn de smaakjes precies hetzelfde als een boerenkoolstamppot. Ik vind deze boerenkoolquiche zelfs lekkerder!

Ik had nog wat spekjes over, die heb ik uitgebakken en door de boerenkool geschept. Smaakte prima, maar ook zonder de spekjes is dit recept voor boerenkoolquiche al hartig en lekker genoeg. Ook lekker met wat piccalilly erbij.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze hartige taart met boerenkool en rookworst afdrukken.

Bakvormen voor een hartige taart

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Hartige taart invriezen en weer opwarmen

De meeste hartige taarten kun je goed invriezen. Ik snijd taart alvast in punten en vries deze dan in een luchtdichte doos in. Om de bevroren taart weer op te warmen verwarm je de oven voor op 200°C. Plaats de bevroren taartpunten op het rooster of in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant uitdroogt. Verwarm de taart in 20-30 minuten (afhankelijk van de dikte van de taart). Om te controleren of taart warm genoeg is, steek je de punt van je mes in de taart. Houd deze punt vervolgens tegen je lip aan om te controleren of het warm genoeg is.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 475 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 6 gram
Vet per portie: ca. 36 gram
Eiwit per portie: ca. 24 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website van Albert Heijn, waar dit recept ook te vinden is. In het oorspronkelijke recept wordt uitgegaan van plakjes hartige taart deeg, ik heb dit vervangen door zelfgemaakt deeg voor hartige taart. Daarnaast gebruik ik voor onderstaand recept 600 gram panklare boerenkool in plaats van de 150 gram het oorspronkelijke recept.

Meer hartige taarten en quiches

Van oorsprong is een quiche een taart met een zanddeeg bodem en een vulling op basis van eieren en room. Bij een hartige taart kan de bodem ook van andere soorten deeg gemaakt worden en hoeft de vulling niet altijd gebonden te worden met eieren en room. Maar beide taarten lijken erg veel op elkaar en de termen worden dan ook door elkaar gebruikt. Meer recepten voor hartige taarten en quiches vind je HIER.

Hartige taart met boerenkool en rookworst

Dit recept van hartige taart met boerenkool en rookworst is een leuke variant op een boerenkoolstamppot. Lekker met wat piccalilly erbij.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword boerenkool, hartige taart, quiche, rookworst
Wachttijd voor deeg en oventijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 475 kcal

Ingrediënten

Voor het hartige taart deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 ei (M)
  • 1 eetlepel koud water
  • boter of margarine om in te vetten

Voor de vulling van de hartige taart:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui grof gesnipperd
  • 600 gram panklare boerenkool
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 rookworst in plakjes
  • 4 eieren
  • 100 ml slagroom
  • zout
  • peper

Bereiden

Voor het hartige taartdeeg:

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.
  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Gebruik een vorm van ø 24 cm. Vet de vorm in.

  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 28 cm. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst.

Voor de vulling van de hartige taart:

  1. Oven voorverwarmen op 200°C.
  2. In grote pan olijfolie verhitten en ui 2 minuten zachtjes fruiten. Boerenkool en tijm erdoor scheppen en kool al omscheppend laten slinken. Op smaak brengen met zout en peper.

  3. Boerenkoolmengsel over taartbodem verdelen en plakjes rookworst erop leggen.

  4. In kom eieren loskloppen met slagroom, zout en peper. Eiermengsel over boerenkool schenken. In midden van oven boerenkoolquiche in 25 minuten goudbruin en gaar bakken.

Notities

TIP: schep wat uitgebakken spekjes door het boerenkoolmengsel

Lekker met: wat piccalilly

Dit recept voor hartige taart met boerenkool en rookworst is geïnspireerd op een recept dat ik gevonden heb op de website van Albert Heijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.