Geroosterde pompoen (schillen niet nodig!)

Ik vind pompoenen erg lekker, echter het schillen en snijden van zo’n harde pompoen weerhoudt mij ervan om ze vaak te eten. Maar ik heb de oplossing gevonden: bij dit recept voor geroosterde pompoen gaat de pompoen ongeschild en in zijn geheel in de oven. Na het roosteren haal je de schil eenvoudig van de pompoen af en snijd je het vruchtvlees in blokjes.

Geroosterde pompoen; recept; recepten; pompoen; oven

Geroosterde pompoen maken

Dit recept voor geroosterde pompoen is ontzettend eenvoudig. Je prikt met een mes een paar gaatjes in de schil en je zet de pompoen ongeveer een uur in de oven. Aan het einde van de baktijd is de pompoen lekker zacht geworden. Je kunt dan de schil dan eenvoudig van de pompoen afhalen en het vruchtvlees in blokjes snijden of pureren.
De geroosterde pompoen is ook prima (in blokjes of als puree) in te vriezen.

Tijdens het bakken kan er wat vocht uit de pompoen lekken. Ook kan de pompoen zo zacht worden, dat deze door het ovenrek heenzakt. Daarom rooster ik de pompoenen op een bakplaat, afgedekt met bakpapier.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Welke pompoen gebruik je?

Op de foto staat een Hokkaido pompoen. Dat is een zachte, zoetige pompoen die zich goed leent voor roosteren. De Hokkaido pompoen is lekker als soep, puree of in blokjes.

De “gewone” pompoen is wat lichter oranje van kleur. Ook deze pompoen kan in de oven geroosterd worden. De pompoen is flauw van smaak en leent zich daarom met name goed voor soep.

Ook een flespompoen leent zich goed voor deze manier van roosteren. Een flespompoen heeft een wat nootachtige smaak en leent zich goed voor soepen. In een puree of in blokjes, vind ik de flespompoen weinig smaak hebben.

De Kabocha is een groene pompoen. De smaak is krachtiger dan die van Hokkaido. Ook de schil van de kabocha is eetbaar.

Recepten met pompoen

Ik vind pompoen heerlijk in een puree met knolselderij. Ik vervang dan de zoete aardappel door pompoen in het recept voor puree van zoete aardappel en knolselderij.
Ook gebruik ik de gare blokjes pompoen in deze heerlijke Marokkaanse stoofschotel met rundvlees en pompoen. Je hoeft dan de pompoen alleen maar op te warmen. Kook deze dus maar kort mee.
Of maak een hartige taart met pompoen en salie.

Geroosterde pompoen

Met dit recept voor geroosterde pompoen, wordt het heel eenvoudig om de schil van een pompoen te verwijderen. Na het roosteren kun je de pompoen verder verwerken als puree of in blokjes.

Keyword pompoen
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • Pompoen bv. Hokkaido, flespompoen, gewone pompoen of Kabocha

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Boen de pompoen schoon en maak met een scherp mes ongeveer 6 – 10 keer een inkeping door de schil van de pompoen.

  3. Bak de pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat ongeveer 45 – 60 minuten. De pompoen is klaar wanneer je met een vork door de schil kunt prikken.

  4. Laat de pompoen minimaal een half uur afkoelen, voordat je deze verder verwerkt. Snijd de pompoen doormidden. Verwijder de pitten en de schil. Daarna kun je de pompoen pureren of in blokjes snijden.

Notities

Tip: de geroosterde pompoen kan als puree of in blokjes goed ingevroren worden.

Dit recept is gebaseerd op een recept dat ik gevonden heb op de website Smulweb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.