Gebakken zalm met spitskool en bieslookmayonaise

Mijn vader heeft een moestuin en ik krijg dan ook wel eens heerlijk verse groenten van hem. Voor mij als stadse was het even wennen dat bij het schoonmaken van de spitskool eerst een aantal regenwormen een nieuwe huisvesting moesten krijgen. Niettemin stond dit heerlijke recept van gebakken zalm met spitskool en bieslookmayonaise snel op tafel.

Het schoonmaken van moestuin groenten mag dan wat meer werk zijn, maar de smaak van verse spitskool overtreft de spitskool uit de supermarkt. Heerlijk!Gebakken zalm met spitskool en bieslookmayonaise; recept; hoofdgerecht; zalm; spitskool; vis; snel klaar

Gebakken zalm met spitskool en bieslookmayonaise maken

Voor dit recept wordt de fijngesneden spitskool eerst even gebakken en vervolgens gaar gestoofd in een beetje slagroom. Hierdoor krijg je een lekker zachte en romige kool.

De zalm wordt naturel gebakken en alleen op smaak gebracht met wat peper en zout.

De grote smaakmaker in dit recept is de bieslookmayonaise. Hiervoor wordt een sjalotje gekarameliseerd met een klein beetje suiker en afgeblust met een beetje whiskey of jenever. Dit mengsel wordt door mayonaise geschept en op smaak gebracht met bieslook. Een lekkere combinatie die doet denken aan ravigotte saus.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze gebakken zalm met spitskool en bieslookmayonaise afdrukken.

Voedingswaarde

Kcal per portie: ca. 1.060 kcal
Koolhydraten per portie: ca. 15 gram
Vet per portie: ca. 89 gram
Eiwit per portie: ca. 42 gram

Deze voedingswaarde is slechts ter indicatie. Ik heb voor het berekenen van de voedingswaarde een online calculator gebruikt. De berekening is gebaseerd op de ingrediëntenlijst zoals hieronder staat aangegeven.

Hoewel zalm gezonde vetten bevat, is het geen calorie arme vis. Ook de mayonaise in de saus zorgt voor de nodige calorieën. Wil je dit gerecht iets slanker maken? Neem dan een kleiner stuk zalm en gebruik minder mayonaise voor de bieslook mayonaise. Ook kun je eventueel de slagroom weglaten en de spitskool gewoon roerbakken.

 

Bron gebakken zalm met spitskool en bieslookmayonaise: Tip Culinair (tijdschrift)

Gebakken zalm met spitskool en bieslookmayonaise

Menugang Hoofdgerecht
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 1060 kcal

Ingrediënten

 • 3 eetlepels margarine
 • 1 spitskool of savooiekool in dunne reepjes
 • 1 dl slagroom
 • zout
 • peper
 • 800 gram zalmfilet zonder vel
 • 1 sjalotje fijngesneden
 • 1 theelepel witte basterdsuiker
 • 2 eetlepels whiskey of jenever
 • 100 gram mayonaise
 • 2 eetlepels fijngesneden bieslook

Bereiden

 1. Verhit 40 gram boter in een grote koekenpan of hapjespan en bak hierin de kool ca. 10 minuten. Voeg de slagroom toe en stoof de kool nog 5-10 minuten tot deze gaar is. Breng de kool op smaak met zout en peper.
 2. Verdeel de zalm in 4 gelijke stukken en bestrooi met zout en peper. Bak de zalm in 35 gram boter aan elke kant 2-3 minuten (de zalm moet niet gaar zijn).
 3. Verhit voor de saus de boter en bak hierin de sjalot met de suiker 4-5 minuten op zacht vuur. Voeg de whiskey (of jenever) toe en verwarm het mengsel nog 2-3 minuten op zacht vuur.
 4. Roer het sjalottenmengsel door de mayonaise en breng de saus op smaak met zout en peper. Roer de bieslook erdoor. Serveer de zalm met de kool en de saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.