Focaccia met mediterrane kruiden

Op het moment dat ik dit schrijf zit mijn buik overvol door deze focaccia met mediterrane kruiden. Dit brood is gewoon te lekker! De focaccia is luchtig en zacht van binnen en heeft een knapperige korst met kruiden en zout.

Focaccia met mediterrane kruiden; recept; recepten; brood; salie; tijm; rozemarijn; oregano; Italiaans; mediterraan

Focaccia met mediterrane kruiden maken

Het maken van dit brood is heel eenvoudig, maar je moet er wel de tijd voor nemen zodat het brood kan rijzen. Eerst kneed je met de keukenmachine een deeg met bloem, gist, zout, olijfolie en lauw water. Het deeg moet 10 minuten kneden. Het vormt een tamelijk plakkerig deeg, maar dat is normaal. Dit deeg moet een uur rijzen.

Na de eerste keer rijzen, druk je het deeg in een vorm. De vorm vet je in met olijfolie en daarna gaat er ook nog olijfolie over het brood. Wees niet te zuinig met de olijfolie. De olie zorgt er bij het bakken voor dat je een heerlijk knapperige korst krijgt.

Je kunt verschillende toppings op een focaccia doen: tomaatjes, olijven, geitenkaas, vijgen. Ik heb gekozen voor een mengsel van verse kruiden uit mijn tuin. Kruiden als salie, rozemarijn, tijm en oregano doen het erg goed in combinatie met dit brood. Nadat je de kruiden over het deeg hebt gestrooid, moet het deeg nogmaals 1 uur rijzen. Daarna bak je het brood af.

Ik heb het brood geserveerd bij een stoofschotel van lamsvlees en aubergine. Ik heb nog wat olijfolie en zeezout erbij geserveerd om het brood in te dippen. Echt smullen!

Wat is rijzen

Als je brood maakt, is het belangrijk om het deeg te laten rijzen. Tijdens het rijzen vormt het gist kleine luchtbelletjes in het deeg. Daardoor neemt het volume van het deeg toe en wordt het brood luchtig.
Brood moet rijzen in een tochtvrije ruimte die een beetje warm is. Ik verwarm zelf mijn oven tot 30°C en laat hierin het deeg rijzen.

Focaccia met mediterrane kruiden

Deze focaccia met mediterrane kruiden is luchtig en zacht van binnen en heeft een knapperige korst met kruiden.Lekker met een dip van olijfolie en zout.

Menugang Bijgerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Keyword brood, oregano, rozemarijn, salie, tijm
Voorbereiden 20 minuten
Rijzen 2 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 1 groot focaccia brood

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 30 ml olijfolie + extra
  • 340 ml lauwwarm water
  • naar smaak fijngesneden kruiden zoals salie, oregano, tijm en rozemarijn

Bereiden

  1. Doe het bloem, zout, gist, 30 ml olijfolie en water in de kom van de keukenmachine en kneed het deeg met een deeghaak ca. 10 minuten. Het deeg zal redelijk plakkerig blijven, dit hoort zo. Voeg vooral geen extra bloem toe. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg daarin. Dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

  2. Vet een diepe bakplaat of -vorm van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met olijfolie en stort daar het gerezen deeg voorzichtig op. Probeer daarbij de luchtigheid die tijdens het rijzen is ontstaan te behouden. Rek het deeg voorzichtig uit tot de grootte van de vorm. Als je merkt dat het deeg te veel terugveert kun je 5 minuten wachten, daarna gaat het weer makkelijker. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de extra olijfolie en verdeel de fijngesneden kruiden erover. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

  3. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  4. Druk het brood op verschillende plekken in met je vinger en bak het vervolgens in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de focaccia afkoelen op een rooster.

Notities

Lekker met: een dip van olijfolie en grof zeezout

Tip: dit brood kan ingevroren worden. Snijd het brood voor het invriezen in stukken.

Dit recept voor focaccia met mediterrane kruiden heb ik gevonden of de website Rutger bakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.