Eton Mess (toetje met aardbeien, frambozen en room)

Eton Mess is een nagerecht dat al sinds de 19e eeuw bij de bekende Engelse universiteit Eton College wordt geserveerd tijdens een jaarlijkse cricket wedstrijd. Traditioneel bestaat het gerecht in ieder geval uit aardbeien en eiwitschuim. Er bestaan veel varianten op het recept. In dit recept worden er bijvoorbeeld ook frambozen en Griekse yoghurt gebruikt.

Eton mess; recept; recepten; nagerecht; nagerechten; dessert; desserts; toetje; toetjes; framboos; frambozen; aardbei; aardbeien; slagroom; griekse yoghurt; yoghurt; engels; brits

Eton Mess maken

Eton mess is heel eenvoudig om te maken. Ik heb voor dit recept aardbeien en frambozen uit de diepvries gebruikt en kant-en-klare eiwitschuimpjes. De aardbeien moeten vooraf ontdooid worden en in stukjes gesneden. De bevroren frambozen worden met wat suiker tot sap gekookt. Daarnaast klop je wat slagroom lobbig en voeg je er Griekse yoghurt aan toe. Tot slot verkruimel je wat eiwitschuimpjes.

Dan is het een kwestie van opbouwen. Laagje voor laagje doe je de aardbeien, yoghurtroom, frambozensap en eiwitkruimels in een glas. En dan is het toetje al klaar. De smaken zijn heerlijk bij elkaar en de eiwit geeft een lekkere textuur. Een van mijn favoriete toetjes!

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze Eton mess afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Kaasdoek

De bevroren frambozen worden met wat suiker tot sap gekookt en vervolgens met een staafmixer gepureerd. Daarna moet je het sap zeven om de pitjes eruit te halen. Ik heb gemerkt dat een normale zeef hiervoor te grof is. Je hebt kans dat er dan toch nog pitjes doorheen komen. Ik gebruik daarom kaasdoek voor het zeven van de frambozensap. Kaasdoek is een grof geweven lap stof van ongebleekt katoen. Het is fijner dan een zeef, maar grof genoeg om het sap door te laten.

Meer recepten van nagerechten

Pudding, ijs, taartjes of fruit … ik ben dol op lekkere toetjes. Kijk HIER voor meer recepten van nagerechten.

Eton mess

Eton Mess is een nagerecht dat al sinds de 19e eeuw bij de Engelse universiteit Eton College wordt geserveerd tijdens een jaarlijkse cricket wedstrijd.

Menugang Nagerecht
Keuken Engels
Keyword aardbeien, frambozen, slagroom, yoghurt
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2

Ingrediënten

  • 125 gram frambozen (diepvries)
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram aardbeien (ontdooid of vers), in stukjes
  • 75 ml slagroom
  • 75 ml griekse yoghurt
  • 20 gram meringues (eiwitschuimpjes) verkruimeld

Bereiden

  1. Verwarm in een steelpan de bevroren frambozen met de suiker op zeer laag vuur tot ze sap vormen. Laat afkoelen. Pureer de frambozen kort met de staafmixer en wrijf door een zeef (of kaasdoek) zodat de pitjes achterblijven.

  2. Klop de slagroom lobbig (niet stijf). Schep de Griekse yoghurt voorzichtig door de slagroom. 

  3. Verdeel de helft van de aardbeien over 2 schaaltjes, schep hierop de helft van het roommengsel, de helft van het frambozensap en de helft van het eiwitschuim. Herhaal dit en eindig met eiwitschuim. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.