Erwtensoep

Nu we wat koudere dagen krijgen, ga ik weer denken aan erwtensoep. Zo’n heerlijke dikke soep met een lekkere rookworst erin. Ik eet erwtensoep als hoofdgerecht. Lekker met brood of roggebrood erbij.

erwtensoep; snert; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofgerechten; soep; winter; erwten; spliterwten; wortel; prei; schouderkarbonade; knolselderij; rookworst; maaltijdsoep;

Erwtensoep maken

Er bestaan vele varianten op het recept voor erwtensoep. Mijn soep is gebaseerd op een recept uit het kookboek Kookook. Dit was een van de eerste kookboeken die ik ooit kocht. Het bevat veel basisrecepten en achtergrondinformatie over ingrediënten. Mijn versie van dit kookboek is al tientallen jaren oud. Er zijn inmiddels modernere versies verkrijgbaar.

In dit recept worden eerst spliterwten, schouderkarbonades en laurier met water aan de kook gebracht. Er vormt zich een schuimige laag op het water, dit schep je eraf. Vervolgens voeg je prei, wortel, knolselderij en een rookworst toe en laat je de soep lekker pruttelen.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor de erwtensoep afdrukken.

Meer recepten van stoofschotels

Het najaar vind ik echt een tijd voor gerechten die wat langer moeten koken. Heerlijk de geurtjes van zo’n stoofschotel die uren staat te pruttelen! Kijk HIER voor meer recepten van stoofschotels op deze website.

Meer recepten van soep

Ik mag graag een kopje soep bij de lunch nemen. Ook aan het einde van de middag, als het nog even duurt voordat we gaan eten, is een kopje soep een lekkere opkikker. Er zijn dan ook diverse recepten voor soep te vinden op mijn website. Kijk HIER voor meer soeprecepten op deze website.

Erwtensoep

Erwtensoep is een klassiek gerecht in de Nederlandse keuken. Ik eet het eigenlijk alleen in de winter. Erwtensoep hoort voor mij bij gure dagen.

Menugang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword knolselderij, prei, rookworst, schouderkarbonade, spliterwten, winterwortel
Voorbereiden 15 minuten
Kooktijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 400 gram spliterwten
 • 500 gram schouderkarbonade
 • 1 laurierblaadje
 • zout
 • peper
 • 3 middelgrote preien
 • 1 kleine winterwortel
 • 1 kleine knolselderij
 • 1 rookworst

Bereiden

 1. Doe de spliterwten, karbonades, het laurierblaadje en een snuf zout in een grote pan en voeg 2 liter water toe. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim dat boven komt drijven eraf. Leg het deksel op de pan en laat de soep ca. 45 minuten zachtjes koken.

 2. Maak ondertussen de preien schoon en snijd in stukjes. Maak de knolselderij en de winterwortel schoon en snijd deze in blokjes.

 3. Schep de schouderkarbonades met een schuimspaan uit de soep en laat iets afkoelen. Verwijder de botjes en snijd het vlees in stukjes.

 4. Roer de prei, wortel, knolselderij en het vlees door de soep en breng op smaak met zout en peper. Leg de rookworst in de soep en laat de soep op laag vuur ca. 30 minuten koken, totdat de groenten zacht en gaar zijn.

 5. Neem de rookworst uit de pan en verwijder het laurierblaadje. Roer de soep flink door, zodat een gebonden geheel ontstaat. Snijd de rookworst in plakjes en roer deze door de soep of serveer de worst apart.

Notities

Tip: je kunt erwtensoep heel goed invriezen. Maak dus gerust een grotere portie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.