Eendenborst met romige portsaus

Een stukje gebakken eendenborst wordt nog lekkerder met een saus erbij. In dit recept wordt de eendenborst geserveerd met een romige portsaus. De saus is zacht en romig van smaak en past prima bij de smaak van eend.

Eendenborst met romige portsaus; recept; recepten; hoofdgerecht; hoofdgerechten; eend; eendenborst; eendenborstfilet; port; portsaus; slagroom;

Eendenborst met romige portsaus maken

Eendenborstfilet koop je met het vet er nog aan. Voor het bakken van het vlees kerf je het vet in. Voor het bakken hoef je geen boter of olie toe te voegen. Je legt het vlees op de vetkant in een pan en bakt het vlees ca. 5 minuten op halfhoog vuur. Het vet begint er dan langzaam uit te lopen. Zet het vuur niet te hoog, want de vetrand kan snel aanbranden. Na ca. 5 minuten zet je het vuur hoger en laat bak je de vetrand nog ongeveer 1 minuut. Tot slot keer je het vlees om en bak je de vleeskant van de eendenborst nog een paar minuten.

De saus bij de eendenborst is heel eenvoudig om te maken. Wat port inkoken, fond en smaakmakers erbij en tot slot slagroom toevoegen. De saus is romig met een lichte portsmaak en past prima bij de eend. Ik vond de saus zelf een beetje te vloeibaar en heb deze daarom gebonden met een beetje maïzena.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Borden voorverwarmen

Als de saus eenmaal op het bord geschept wordt, kan deze snel afkoelen. Daarom is het aan te raden dit gerecht te serveren op een voorverwarmd bord. Er zijn diverse manieren om borden voor te verwarmen. Ik vind het zelf makkelijk om de borden voor te verwarmen in een oven van 60°C.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 675 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 15 gram
Vet per portie: ca. 48 gram
Eiwit per portie: ca. 29 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website van Albert Heijn, waar dit recept ook te vinden is.

Meer recepten met wild

Hoewel dit een recept is van tamme eendenborst, wordt een gerecht met eend vaak geassocieerd met wild. Wild heeft, net als eend, een uitgesproken, pure smaak. Deze smaak combineert erg goed met bijvoorbeeld een fruitige saus of een portsaus. Kijk HIER voor meer recepten met wild op deze website.

Eendenborst met romige portsaus

In dit recept wordt de eendenborst geserveerd met een romige portsaus. De saus is zacht en romig van smaak en past prima bij de smaak van eend.

Menugang Hoofdgerecht
Keyword eendenborstfilet, rode port, slagroom
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 675 kcal

Ingrediënten

  • 3 eendenborstfilets van ca. 300 g
  • 400 ml rode port
  • 200 ml vleesfond
  • 3 theelepels gedroogde tijm
  • zwarte peper
  • 250 ml verse slagroom
  • zout

Bereiden

  1. Haal de eendenborstfilet ruim van te voeren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

  2. Kook de port in een steelpan op hoog vuur tot de helft in. Voeg de fond toe en breng aan de kook. Breng op smaak met tijm en zwarte peper en laat nog 15 minuten inkoken, zodat de saus dikker wordt. Schenk de slagroom erbij en laat nog 5 minuten inkoken.

  3. Maak met een scherp mes sneetjes in het vet van de eendenborst en bestrooi met peper en zout. Verhit een koekenpan en leg het vlees met het vet naar beneden in de pan. Bak 5 minuten op laag vuur, keer niet. Giet het vet af en bak het vlees nog 1 minuut op hoog vuur zodat het vel goudbruin en knapperig wordt.Keer om en bak nog 4 minuten.

  4. Schenk de portsaus door een zeef in een kom en schenk het weer terug in de pan. Breng aan de kook. Snijd de eend in plakjes, verdeel over borden schep de saus erover.

Notities

Lekker met: rode kool en (zelfgemaakte) appelcompôte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.