Dulce de leche ijs met gekarameliseerde walnoten

Gisteren publiceerde ik een berichtje over gekarameliseerde walnoten. Deze walnoten verwerk ik in dit overheerlijke dulche de leche ijs met gekarameliseerde walnoten. Dit ijs is zo verschrikkelijk lekker!
Dulche de leche ontstaat door een blikje gecondenseerde melk in te koken totdat een je een dikke karamel krijgt.

Dulche de leche ijs met gekarameliseerde walnoten; recept; recepten; nagerecht; nagerechten; toetje; dessert; ijs; walnoot; walnoten; gecondenseerde melk; ahornsiroop;

Dulche de leche ijs met gekarameliseerde walnoten maken

Omdat de gekarameliseerde walnoten voor dit ijs koud moeten zijn, maak ik deze al ruim van tevoren. De walnoten zijn in een luchtdichte doos lang houdbaar. Ook de dulche de leche moet je ruim van tevoren maken. Dulche de leche is een dikke karamel die ontstaat door een blikje gecondenseerde melk te koken. Ik kook vaak meerdere blikjes tegelijk. Een blikje dulche de leche is maandenlang houdbaar. Dus het maken van dit ijs hoeft niet veel werk te zijn, als je de walnoten en dulche de leche of voorraad hebt.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept afdrukken.

Gecondenseerde melk

Voor gecondenseerde melk wordt het water aan koemelk ontrokken. Daarna wordt de melk gezoet met suiker. Je krijgt dan een dikke, zoete melk. Door de suiker is gecondenseerde melk zeer lang houdbaar. Gecondenseerde melk wordt verkocht in blikjes van ongeveer 400 ml. In supermarkten kun je deze melk meestal vinden bij de Oosterse producten of bij de koffiemelk.

IJsmachine

Er zijn ijsmachines in verschillende soorten, maten en prijzen. Ik ben ooit begonnen met een heel simpele ijsmachine, waarbij de kom eerst in de vriezer moest. Dat nam veel ruimte in beslag en het kwam regelmatig voor dat ik de kom niet in de vriezer had staan op het moment dat ik ijs wilde gaan maken.

Daarom heb een zelfvriezende ijsmachine gekocht. Een zelfvriezende ijsmachine koelt zelf het ijs terwijl je het draait. En omdat je de kom niet hoeft in te vriezen, kun je meerdere porties ijs achter elkaar maken.

Meer recepten van nagerechten

Pudding, ijs, taartjes of fruit … ik ben dol op lekkere toetjes. Kijk HIER voor meer recepten van nagerechten. 

Dulche de leche ijs met gekarameliseerde walnoten

Dit dulche de leche ijs met gekarameliseerde walnoten is zo verschrikkelijk lekker! Knapperige stukjes walnoot en ijs met een heerlijke karamelsmaak. Yum!

Menugang Nagerecht
Keyword IJs
Porties 9 porties

Ingrediënten

Voor de gekarameliseerde walnoten:

  • 100 gram walnoten
  • 40 ml ahornsiroop

Voor de dulche de leche:

  • 1 blik gezoete condenseerde melk (400 ml)

Voor het ijs:

  • 250 ml slagroom
  • 150 ml volle melk

Bereiden

Gekarameliseerde walnoten:

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.

  2. Meng de walnoten en de ahornsiroop goed door elkaar, zodat alle walnoten bedekt zijn met siroop.

  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de walnoten uit over de bakplaat. Bak de noten ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de noten goudbruin zijn.

  4. Laat de gekarameliseerde walnoten goed afkoelen en breek dan de walnoten los van elkaar. Hak de walnoten grof voor het ijs.

Dulche de leche:

  1. Verwijder het papieren etiket van het blik gecondenseerde melk en zet het blik in een grote pan met kokend water. Het blik moet volledig onder water staan tijdens het koken. Laat 2-3 uur koken op laag vuur met een deksel op de pan. Hoe langer je het laat koken, hoe dikker de karamel wordt en hoe krachtiger de smaak.

    Controleer af en toe of het water het blik blijft bedekken. Laat geheel afkoelen voordat je de dulche de leche in het ijs verwerkt.

IJs:

  1. Doe de dulce leche in een kom en giet de slagroom en melk erbij. Klop met een elektrische handmixer tot alle klontjes verdwenen zijn. Zet het ijs in de koelkast en laat goed koud worden.

  2. Giet het koude mengsel in een ijsmachine en maak het ijs volgens de gebruiksaanwijzing. Schep het nog zachte ijs uit de machine in een kom en schep de walnoten er doorheen. Schep het ijs vervolgens in een diepvriesdoos en laat het nog 3-4 uur harder worden in de vriezer.

Notities

Tip: je kunt gerust een grotere portie gekarameliseerde walnoten maken. In een luchtdichte doos blijven deze noten lang goed.
Tip: je kunt meerdere blikjes dulche de leche tegelijkertijd koken. Een blikje kun je gewoon bewaren in de kast. Het blijft maandenlang goed.
Tip: Zet een RVS kom in de koelkast als je het ijs gaat maken. Als je de noten door het ijs gaat mengen, gebruik je de gekoelde kom.

Dit recept is geïnspireerd door een recept dat ik gevonden heb in het boek IJspret van Linda Lomelino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.