Deeg voor hartige taart of quiche

Ik maak regelmatig hartige taarten of quiches en gebruikte daarbij altijd kant en klare plakjes deeg voor een hartige taart. Ik vind deze plakjes echter vaak hard of droog worden bij het bakken. Sinds kort maak ik zelf mijn deeg voor hartige taart of quiche.

Deeg voor hartige taart of quiche; recept; recepten; hartige taart; quiche; deeg; bodem

Deeg voor hartige taart of quiche maken

Dit deeg moet je ongeveer drie kwartier voordat je de hartige taart gaat maken alvast voorbereiden, want het moet even in de koelkast rusten.

Het deeg wordt gemaakt van bloem, boter en ei. Het is een korstdeeg en dat betekent dat je het deeg zo kort mogelijk moet kneden, anders wordt het taai.

Onderstaand recept is voldoende voor een vorm van 28 cm doorsnede en daarmee voor 4 personen. Als ik het korstdeeg voor 2 personen maak, gebruik ik een vorm van 20 cm doorsnede. In dat geval kluts ik het ei en voeg ik de helft van het geklutste ei toe.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor het deeg voor hartige taart of quiche afdrukken.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie: ca. 385 Kcal
Koolhydraten per portie: ca. 38 gram
Vet per portie: ca. 22 gram
Eiwit per portie: ca. 8 gram

Deze voedingswaarde heb ik overgenomen van de website van Albert Heijn, waar dit recept ook te vinden is.

Bakvormen voor hartige taarten en quiches

Voor het bakken van hartige taarten of quiches gebruik ik het liefst een bakvorm met een losse bodem. Na het bakken van de hartige taart druk je de losse bodem naar boven en druk je de taart heel makkelijk uit de vorm. Ik gebruik vaak een kopje om de taart uit de vorm te drukken. Uiteraard moet je de vorm wel goed invetten.

Recepten van hartige taarten en quiches

Benieuwd naar de recepten van hartige taarten en quiches op mijn website? Kijk dan HIER.

Deeg voor hartige taart of quiche

Menugang Hoofdgerecht
Voorbereiden 15 minuten
Rusttijd in koelkast 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 4 personen
Voedingswaarde 385 kcal

Ingrediënten

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel koud water

Bereiden

  1. Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de motor draaien en voeg het ei en het water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog dezelfde hoeveelheid water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.

  2. Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 32 cm. Vet de vorm in. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst. De quichebodem is nu klaar voor verdere bereiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.