Chutney met cranberry en peer

Deze chutney met cranberry en peer smaakt heerlijk bij een stukje wild en is dan ook een prima chutney om in deze tijd van het jaar in de koelkast te hebben. De lijst met ingrediënten is best wel uitgebreid voor een chutney en je moet er even een uurtje voor uittrekken om een paar potten te maken. Maar dat is echt de moeite waard. De smaak van deze chutney is moeilijk te omschrijven: zoet, zuur, pittig … het zit er allemaal in. Vooral de gember proef je goed in de chutney, zonder dat deze overheerst.

chutney met cranberry, peer, gember, recept, recepten, bijgerecht, bijgerechten, wild

Chutney met cranberry en peer maken

Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten voor chutney met cranberry en peer, want de chutney is niet moeilijk om te maken. Gewoon alle ingrediënten klein snijden en zachtjes laten koken totdat de cranberry’s stuk koken en er een dikke chutney ontstaat.

Toen de chutney net klaar was vond ik de smaak van de azijn en citrus erg overheersen, maar na een weekje in de koelkast waren de smaken heerlijk met elkaar vermengd.

Lekker bij een stukje hazenrugfilet.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze chutney met cranberry en peer afdrukken.

koken & tafelen algemeen

Weckpotten steriliseren

De chutney met cranberry en peer bewaar ik in weckpotjes in de koelkast. Hiervoor moeten de weckpotjes wel eerst worden gesteriliseerd. Tijdens het steriliseren worden alle bacteriën die nog in de potten kunnen zitten gedood. Dit voorkomt schimmelvorming.

Voorheen kookte ik de weckpotten altijd in water met wat soda. Maar ik heb nu ontdekt dat het veel makkelijker kan: weckpotten steriliseren in de oven.

Het werkt zo:

 1. Verwarm de oven voor op 120°C.
 2. Leg een droge, schone theedoek uitgespreid klaar op het aanrecht.
 3. Was de potten en deksels indien nodig af en spoel de potten en deksels vervolgens goed schoon met heet water.
 4. Zet de natte potten en deksels onderste boven op de theedoek en laat kort uitlekken
 5. Zet de nog vochtige potten en deksels met de opening naar boven in de oven. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
 6. Was ondertussen ook de rubberen ringen van de weckpotten af en spoel goed na. Leg de rubberen ringen tot gebruik in een bakje koud water.
 7. Haal de weckpotten en deksels uit de oven. Gebruik daarvoor een tang of ovenwanten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de potten en deksels niet aanraakt.
 8. Als het glas voldoende is afgekoeld, plaats je de rubberen ring op de deksel en monteer je de beugels van de weckpotten.
 9. Vul de weckpotten met een trechter.

Recepten met wild

Het traditionele wildseizoen start op 15 oktober, omdat vanaf dat moment de jacht op fazanten en hazen is toegestaan. Het wildseizoen loopt tot het einde van het jaar. Wild heeft een uitgesproken, pure smaak. Deze smaak combineert erg goed met deze chutney. Kijk HIER voor meer recepten met wild op deze website.

Chutney met cranberry en peer

Deze chutney met cranberry en peer smaakt heerlijk bij een stukje wild en is dan ook een prima chutney om in het najaar in de koelkast te hebben.

Menugang Bijgerecht, Chutney
Keyword chutney, cranberry, gember, kaneel, peer, rozijnen, sinaasappel
Bereidingstijd 1 uur
Porties 1 liter

Ingrediënten

 • 75 ml witte wijnazijn
 • 40 gram gemberwortel geraspt
 • 3 uien
 • 1 kaneelstokje
 • rasp van ½ citroen
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 300 gram vers cranberry's
 • 2 peren
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 125 gram rozijnen
 • zwarte peper
 • zout

Bereiden

 1. Pel en snipper de uien. Schil de peren en snijd in blokjes. Was de cranberry’s en laat uitlekken.
 2. Breng de azijn met de gember, uien, het kaneelstokje en de citroen- en sinaasappelrasp aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.
 3. Voeg de cranberry’s, peer, basterdsuiker, en rozijnen toe. Laat dit 30 minuten zachtjes koken. Wil je dat er minder grote stukjes overblijven kun je de chutney langer laten koken.
 4. Verwijder het kaneelstokje en breng op smaak met zout en peper.
 5. Vul schone potjes met de hete chutney. Sluit de potten goed af. Laat de chutney minimaal 1 week in de koelkast staan. Na openen van de potten is de chutney beperkt houdbaar.

Notities

Lekker bij: gebakken hazenrugfilet of ander wild.

Het recept voor deze chutney met cranberry en peer komt uit het inmiddels niet meer bestaande tijdschrift Tip Culinair.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.