Bosbessen inmaken met suikersiroop

Na het inmaken van aardbeien kreeg ik helemaal de smaak te pakken en daarom ben ik volop bezig met het inmaken van heerlijk zomerfruit. Voor een lekkere saus over de griesmeelpudding ga ik dit keer bosbessen inmaken met suikersiroop.

Bosbessen inmaken met suikersiroop; recept; recepten; inmaak; inmaken; wecken; weckpot; bosbes; bosbessen; blauwe bes; blauwe bessen;

Bosbessen inmaken met suikersiroop

Kies voor het inmaken mooie en stevige stukken fruit. Je maakt het fruit schoon en stopt het in een pot. Daarop giet je warm suikerwater. Je sluit daarna de pot en kookt het de hele pot ongeveer een half uur in een grote pan water. Door het koken wordt de pot luchtdicht afgesloten en blijven de bosbessen lang houdbaar.

Hieronder vind je een receptenkaart met de ingrediënten en instructies voor dit recept. Met de printer knop rechts bovenaan op deze receptenkaart kun je het recept voor deze ingemaakte bosbessen afdrukken.

Ingemaakte bosbessen bewaren

Ik bewaar de ingemaakte bosbessen in weckpotjes. Potjes moeten vooraf gesteriliseerd worden. Ik doe dat altijd in de oven. Dat gaat als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 120°C.
 2. Leg een droge, schone theedoek uitgespreid klaar op het aanrecht.
 3. Was de potten en deksels indien nodig af en spoel de potten en deksels vervolgens goed schoon met heet water.
 4. Zet de natte potten en deksels onderste boven op de theedoek en laat kort uitlekken
 5. Zet de nog vochtige potten en deksels met de opening naar boven in de oven. Laat de potten minimaal 15 minuten in de oven staan.
 6. Was ondertussen ook de rubberen ringen van de weckpotten af en spoel goed na. Leg de rubberen ringen tot gebruik in een bakje koud water.
 7. Haal de weckpotten en deksels uit de oven. Gebruik daarvoor een tang of ovenwanten. Zorg ervoor dat je de binnenkant van de potten en deksels niet aanraakt.
 8. Als het glas voldoende is afgekoeld, plaats je de rubberen ring op de deksel en monteer je de beugels van de weckpotten.
 9. Vul de weckpotten met een trechter. Zorg er daarbij voor dat de rand van de pot schoon blijft.

Bosbessen inmaken met suikersiroop

Door bosbessen in te maken met suikersiroop, blijven de vruchten lang houdbaar. Lekker over griesmeelpudding!

Menugang Nagerecht
Keyword bosbessen
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 1 grote pot

Ingrediënten

 • 500 gram bosbessen of blauwe bessen schoongemaakt
 • ½ liter water
 • 250 gram kristalsuiker

Bereiden

 1. Gebruik (weck)potten van dezelfde hoogte. Ik heb voor dit recept 1 pot van een ½ liter gebruikt.

 2. Gebruik alleen mooie, stevige bosbessen. Was de bosbessen en verwijder de steeltjes. Doe de schoongemaakte bosbessen in een gesteriliseerde (weck)pot. Vul de pot tot ongeveer 2 centimeter onder de rand.

 3. Doe het water en de suiker in een pan en verwarm het water totdat de suiker geheel is opgelost. Giet via een trechter het warme suikerwater over de bosbessen en zorg dat alle bosbessen onder staan. Zorg ervoor dat de randen van de pot schoon zijn en sluit de pot.

 4. Neem een grote pan en leg een theedoek op de bodem van de pan. Dit voorkomt dat de potten tegen de bodem tikken tijdens het koken. Zet de potten in de pan en vul de pan met water tot ongeveer 1 centimeter onder de deksel van de potten.

 5. Verwarm het water tot ca. 80°C. Laat de potten ongeveer 25 minuten koken en houd daarbij de temperatuur tussen de 75°C en 85°C. Laat de potten in het water afkoelen.

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.